Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 
 

Antioxidanty v potravinářských produktech

Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
1 42

Antioxidanty označované kódy E 300 až E 399 jsou ve své podstatě konzervanty, které zabraňují oxidaci některých složek v potravinách, pokud jsou vystaveny působení kyslíku. Působí především proti změnám barvy u ovoce i masných výrobků a zabraňují žluknutí tuků a olejů.  

Antioxidanty ochraňují potraviny proti znehodnocení způsobenému oxidací a zároveň  prodlužují jejich trvanlivost. Základní projevy oxidace jsou u ovoce, zeleniny a masa změna barvy, u olejů a tuků jejich žluknutí.  Oxidace se mimo změny barvy projevuje také ztrátou struktury a vitamínů a může docházet k přeměně zdraví neškodných látek na látky toxické. 

Antioxidanty navíc chrání lidský organismus před nepříznivým působením volných radikálů. Ty se do lidského těla dostávají především z ovzduší a určité vyšší množství volných radikálů může vytvořit prostředí vhodné pro vznik rakoviny nebo srdečních chorob.

Antioxidanty jsou pro člověka velmi důležité, ale měly by pocházet především z přírodních zdrojů. Syntetické antioxidanty ale mají v některých případech na organismus nepříznivý vliv a tak se výrobci stále více vrací k antioxidantům z přírodních zdrojů.  

 

Používání antioxidantů

Přírodní, polysyntetické i umělé antioxidanty zabraňují především u ovoce, zeleniny a masa ztrátě barvy a u tuků a olejů jejich žluknutí. Různé druhy antioxidantů se ale přidávají především k tukům. V ovoci a zelenině by jich měl být dostatek v přírodní formě, ale protože především ovoce se sklízí kvůli distribuci většinou ještě před úplným dozráním, je jejich obsah nižší. Antioxidanty se pak do ovoce a zeleniny dostávají například postřikem. Významná část přírodních antioxidantů se také ztrácí při zpracování - třeba vitamín E při rafinaci olejů. Některé antioxidanty flavonoidy se zase z potravin odstraňují úmyslně, protože jejich chuť je hořká.

Antioxidanty je možné rozdělit do dvou skupin. V první jsou ty, které působí proti změnám barvy u ovoce, zeleniny a masa. Jedná se většinou o kyselinu askorbovou E 300 a citronovou E 330. Ve druhé skupině jsou antioxidanty bránící oxidaci tuků a olejů a případné přeměně neškodných látek na látky toxické.

 

Antioxidanty jsou označovány kódem E 300 až 399, ale najdeme mezi nimi i konzervanty a látky z dalších skupin tzv. éček. 

Dělí se na

  • přírodní a přírodně identické
  • polysyntetické a syntetické

 

Přírodní antioxidanty obsahuje ovoce a zelenina, vynikajícím antioxidantem je i kakao nebo zázvor. Na lidský organismus a zdraví nemají nežádoucí zdravotní účinky.

Konzervanty živočišného původu jsou také

  • E 160a - Karoteny
  • E 304 - Estery mastných kyselim s kyselinou askorbovou
  • E 442 - Fosfatidy amonné

 

Syntetické antioxidanty jsou v mnoha případech pro svoje účinky pro lidský organismus prospěšné a dodávají se v podobě různých potravinových doplňků, případně přidávají do různých druhů potravin. 

 

Uměle vyráběné antioxidanty, které člověku neškodí a považují se za bezpečné

  • E 300 - Kyselina L-askorbová
  • E 301 - Askorban sodný
  • E 302 - Askorban vápenatý
  • E 307 - Alfa-tokoferol
  • E 308 - Gama-tokoferol
  • E 309 - Delta-tokoferol
  • E 315 - Kyselina erythorbová
  • E 316 - Erythorban sodný
  • E 322 - Lecitiny
  • E 338 - Kyselina fosforečná
  • E 574 - Kyselina gluonová
  • E 575 - Glukonolakton
  • E 576 - Glukonan sodný
  • E 577 - Glukonan draselný
  • E 578 - Glukonan vápenatý
  • E 579 - Glukonan železnatý

 

Antioxidanty nevhodné

- možné alergické reakce

  • E 306 - Extrakt s vysokým obsahem tokoferolů
  • E 385 - Ethylendiamintetraacetát vápenato-disodný

 

- možné alergické reakce, nevhodné pro děti!

  • E 320 - Butylhydroxyanisol (BHA)
  • E 321 - Butylhydroxytoluen (BHT)
  • E 325 - Mléčnan sodný
  • E 326 - Mléčnan draselný

 

Nepříznivě působící antioxidanty

  • E 512 - Chlorid cínatý

 

- považované za nebezpečné, možné alergické reakce, zcela nevhodné pro děti!

  • E 310 - Propylgallát
  • E 311 - Oktylgallát
  • E 620 - Kyselina l-glutamová

 

Antioxodanty s výrazně škodlivými účinky

- možné alergické reakce, nevhodné pro děti!

  • E 220 - Oxid siřičitý
  • E 221 - Siřičitan sodný
  • E 222 - Hydrogensiřičitan sodný
  • E 223 - Disiřičitan sodný
  • E 224 - Disiřičitan draselný
  • E 226 - Siřičitan vápenatý
  • E 227 - Hydrogensiřičitan vápenatý
  • E 228 - Hydrogensiřičitan draselný

 

- považované za nebezpečné, možné alergické reakce, zcela nevhodné pro děti!

  • E 312 - Dodecylgallát
  • E 319 - Terciální butylhydrochinon (TBHQ)

 

Poměr prospěšných a škodlivých antioxidantů v potravinách je poměrně vyvážený, navíc antioxidanty s negativními účinky na lidské zdraví se můžou přidávat v omezeném množství, které by při běžné konzumaci potravin člověka ohrozit nemělo.

Pokud ale chceme dosáhnout zcela vyváženého příjmu antioxidantů do organismu, je nutné konzumovat dostatek čerstvé zeleniny a ovoce. Velký obsah vitamínu C mají citrusy, zelenina je zdrojem beta-karotenu, vitamín E obsahují ořechy a avokádo, velkým zdrojem antioxidantů jsou i rajčata, kakao a hořká čokoláda.

Zpět na hlavní článek Éčka v potravinách.

 

Komentáře

Zdravotní kalkulačka

:
: