Tavicí soli se používají především při výrobě tavených sýrů, kypřicí látky jsou nezbytné například pro kypření těsta. Pouze nepatrné množství z nich má negativní účinky na lidský organismus.
Tavicí soli
Mění přirozené vlastnosti proteinů, pomáhají stabilizovat bílkoviny a tuky. Používají se při výrobě tavených sýrů, protože zajišťují jejich lepší roztíratelnost.
Podle vlivu na lidské zdraví se dělí na:
- bezpečné a bez nežádoucích zdravotních účinků
- E 331 - Citronany sodné
- zdraví neškodné tavicí soli jsou
- E 339 - Fosforečnany sodné
- méně vhodné, které ale v běžném množství nemají na zdraví nepříznivý vliv
- E 450 - Difosforečnany
- E 452 - Polyfosforečnany ( sodný, draselný a vápenatý )
Tavicí soli se používají v skutečně přijatelném množství a nejsou pro lidský organismus nijak nebezpečné, i když už samotný jejich název u některých lidí může vzbuzovat obavy.
Kypřicí látky
Způsobují uvolňování různých plynů, nejčastěji oxidu uhličitého, které zvyšují objem těsta. Používají se tedy jako přísada do těsta a těstových směsí.
Vliv na lidské zdraví je různý a podle něj se rozdělují na:
- bezpečné a bez nežádoucích zdravotních účinků
E 336 - Vinany draselné
E 408 - Pekařské droždí
E 500 - Uhličitany sodné
E 500(i) - Uhličitan sodný
E 500(ii) - Hydrogenuhličitan sodný
E 500(iii) - Sekvikarbonát sodný
E 574 - Kyselina gluonová
E 575 - Glukonolakton
- zdraví neškodné
E 340(i) - Dihydrogenfosforečnan draselný
E 341 - Fosforečnany vápenaté
E 354 - L+- vinan vápenatý
E 516 - Síran vápenatý
E 517 - Síran amonný
E 521 - Síran sodnohlinitý
E 522 - Síran draselnohlinitý
E 523 - Síran amonnohlinitý
E 527 - Hydroxid amonný
E 541 - Fosforečnan sodnohlinitý
- méně vhodné, které ale v běžném množství nemají na zdraví nepříznivý vliv
E 450 - Difosforečnany
E 452 - Polyfosforečnany ( sodný, draselný a vápenatý )
E 501 - Uhličitany draselné
E 503 - Uhličitan amonný
- nebezpečné kypřící látky s výrazně škodlivými účinky
Používání těchto nebezpečných látek je v zemích EU zakázáno, ale mohou být součástí potravin vyrobených mimo Evropskou unii.
E 342 - Fosforečnany amonné
E 945 - Chlorpentanfluoretan
Většina kypřících látek je zdraví neškodná, například pekařské droždí zná pravděpodobně každý. Přidávání méně vhodných látek je regulováno přísnými předpisy a při konzumaci běžného množství potravin se žádné negativní účinky na lidské zdraví neprojevují. I tak je ale samozřejmě lepší potraviny s těmito látkami nekonzumovat.
Zpět na hlavní článek Éčka v potravinách.
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
@@BBnIW
1%2527%2522
1'"
555'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'
555*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)
6DDS6GMJ')) OR 984=(SELECT 984 FROM PG_SLEEP(15))--
cFla8QJn') OR 206=(SELECT 206 FROM PG_SLEEP(15))--
VLL1QXN2' OR 724=(SELECT 724 FROM PG_SLEEP(15))--
-1)) OR 505=(SELECT 505 FROM PG_SLEEP(15))--
-5) OR 788=(SELECT 788 FROM PG_SLEEP(15))--
-5 OR 101=(SELECT 101 FROM PG_SLEEP(15))--
ZgK4QZdw'; waitfor delay '0:0:15' --
1 waitfor delay '0:0:15' --
-1); waitfor delay '0:0:15' --
-1; waitfor delay '0:0:15' --
(select(0)from(select(sleep(15)))v)/*'+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'"+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+"*/
0"XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z
0'XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR'Z
if(now()=sysdate(),sleep(15),0)
-1" OR 3*2>(0+5+604-604) --
-1" OR 3*2<(0+5+604-604) --
-1" OR 3+604-604-1=0+0+0+1 --
-1" OR 2+604-604-1=0+0+0+1 --
-1' OR 3*2>(0+5+290-290) or 'Jm9B6POf'='
-1' OR 3*2<(0+5+290-290) or 'Jm9B6POf'='
-1' OR 3+290-290-1=0+0+0+1 or 'Jm9B6POf'='
-1' OR 2+290-290-1=0+0+0+1 or 'Jm9B6POf'='
-1' OR 3*2>(0+5+832-832) --
-1' OR 3*2<(0+5+832-832) --
-1' OR 3+832-832-1=0+0+0+1 --
-1' OR 2+832-832-1=0+0+0+1 --
-1 OR 3*2>(0+5+50-50)
-1 OR 3*2<(0+5+50-50)
-1 OR 3+50-50-1=0+0+0+1
-1 OR 2+50-50-1=0+0+0+1
-1 OR 3*2>(0+5+136-136) --
-1 OR 3*2<(0+5+136-136) --
-1 OR 3+136-136-1=0+0+0+1 --
-1 OR 2+136-136-1=0+0+0+1 --
555
555
555
555
555