Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 
 

Zdravé a chutné jarní recepty

Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
1 11

Obrázek

Před dvěma týdny jsme zde na webu publikovali článek o jarním detoxu, který není mučením, ale zábavou, pestrou paletou chutí a také odpočinkem pro tělo i mysl. Dali jsme vám obecné rady, jak si takovou očistnou kúru připravit, a doufáme, že už se do ní někteří z vás pustili. Pokud ale stále tápete, jaké pokrmy jsou na detoxikace vhodné, můžete se nechat inspirovat v dnešním článku.

Vybrali jsme pro vás recepty, které jsou na jaro ideální – jsou lehké, plné chutí a vůní, jednoduché na přípravu a nenáročné na čas, takže budete mít čas užívat si sluníčka. Navíc využívají suroviny, které jsou touto dobou už běžně k dostání v dobré kvalitě, i když převážně z dovozu. Některé recepty splňují pravidla detoxu do puntíku, některé obsahují mléčné výrobky, ale bát se jich rozhodně nemusíte, nijak vám vaši očistnou kúru nenaruší. A kdybyste přesto měli výčitky, pak pamatujte, že mléčné výrobky můžete vždycky vyměnit za rostlinné alternativy.

Ovesné řezy s borůvkami

  • 260 g jemně mletých ovesných vloček

  • 250 g borůvek (nebo jiného ovoce)

  • 1 l mandlového mléka

  • 400 ml kokosového mléka

  • 4 lžíce medu, javorového sirupu, melasy nebo jiného přírodního sladidla

  • 1 lžička prášku do pečiva (nejlépe bio s vinným kamenem)

  • hrst sekaných mandlí

  • hrst kokosových vloček

Smícháme ovesné vločky s mandlemi, kokosem, sladidlem, kypřicím práškem, oběma mléky a borůvkami. Tuto směs vlijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C zhruba jednu hodinu. Po uplynutí této doby nejspíš budete mít pocit, že je třeba péct řezy déle, směs ale v troubě již více neztuhne. Pekáček tedy vyjmeme z trouby, necháme zchladnout a na noc dáme do lednice, kde řezy ztuhnou. Můžeme je podávat samotné nebo přelité borůvkovou omáčkou a ozdobené vyšlehaným kokosovým krémem.

Krémová polévka s karotkou a čočkou

  • 2 brambory

  • 1 cibule

  • 4 karotky

  • 1 l zeleninového vývaru

  • 250 ml vody

  • 5 lžic sušené červené čočky

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • sůl

  • pepř

V hrnci rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli. Přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory a karotky a také červenou čočku, zhruba tři minuty vše na oleji opékáme. Poté přilijeme vývar a vodu a na mírném plameni vaříme, dokud všechna zelenina i čočka nezměkne, tj. asi 20 minut. Poté obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem, polévku dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a podáváme.

Quinoový salát s cizrnou, batáty a fenyklem

  • 3 batáty

  • 1 – 2 římské saláty

  • 1 fenykl

  • 1 plechovka cizrny

  • 150 g quinoy

  • 1 lžíce olivového oleje

  • sůl

Batáty omyjeme, oloupeme, nakrájíme na klínky, posolíme a na plechu vyloženém pečicím papírem pečeme na 210°C do změknutí, tj. asi půl hodiny. Mezitím si natrháme listy římského salátu a nakrájíme fenykl na proužky. Quinou uvaříme podle návodu na obalu, cizrnu propláchneme a necháme okapat. Nakonec upečené batáty, salát, fenykl, quinou a cizrnu smícháme, zakapeme olivovým olejem a podáváme.

Salát s jahodami, špenátem, avokádem a kozím sýrem

  • 1 balení baby špenátu

  • ½ červené cibule

  • 1 avokádo

  • 400 g čerstvých jahod

  • 100 g čerstvého kozího sýra

  • hrst plátků mandlí

Na zálivku:

  • 80 ml olivového oleje

  • 3 lžíce bílého vinného octa

  • 2 lžíce medu

  • 1 lžíce nemletého máku

  • sůl

  • pepř

Baby špenát omyjeme a osušíme, cibuli nadrobno nasekáme, jahody omyjeme a nakrájíme na větší kostky, avokádo odpeckujeme a také nakrájíme na kostky, čerstvý sýr rozdrobíme. Všechny ingredience smícháme a přelijeme zálivkou, kterou vytvoříme smícháním všech surovin ze sekce Na zálivku.

Pečený květák ochucený šalvějí a česnekem

  • 1 květák

  • 8 stroužků česneku

  • 10 lístků šalvěje

  • 3 lžíce olivového oleje

  • 2 lžíce medu

  • 2 lžíce slunečnicových semínek

  • sůl

  • pepř

Květák si předem uvaříme a rozebereme na malé kousky, které rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem, mezi ně rozmístíme lístky šalvěje na větší kusy pokrájený česnek. Olivový olej smícháme s medem, solí a pepřem a touto zálivkou květák přelijeme. Pečeme ho na 220°C zhruba půl hodiny, občas promícháme a hlídáme, aby se nepřipaloval. Podáváme posypaný nasucho opraženými slunečnicovými semínky.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Zdravotní kalkulačka

:
: