Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 
 

Cibule – přírodní lékárna

Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
1 40

Obrázek

Cibule má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví, a léčivé vlastnosti jí dokonce zůstávají i po tepelném zpracování.  Cibuli využívali k léčení dokonce už ve starém Egyptě a z lidové medicíny se mnoho „receptů“ využívá dodnes.

Cibule je zdravá syrová i tepelně upravená. Více pro zdraví prospěšných látek je v barevných odrůdách, nejvíce používaná bílá cibule jich má nejméně. Cibule obsahuje velké množství vitamínu C, B a E a také karoteny, kyselinu listovou a antioxidační bioflavonoidy. Ve větším množství je v ní také pro lidský organismus důležité železo a zinek, z minerálních prvků ještě síra, fosfor, draslík, hořčík, vápník, sodík, měď a jód. V cibuli jsou i bílkoviny a zdravé cukry. Štiplavost cibule způsobují silice, které mají antibakteriální účinky. Zelené výhonky cibule jsou navíc ještě významným zdrojem vitamínu A.

Díky všem vitamínům, minerálním a dalším látkám má cibule omlazující účinky na buňky, posiluje imunitní systém, podporuje činnost mozku a nervového systému, působí jako antioxidant, posiluje srdce a cévy, podporuje činnost jater, žlučníku i slinivky břišní… Zlepšuje i chuť k jídlu, napomáhá trávení a udržení zdravé mikroflóry.

Cibule v lidovém léčitelství

Léčivé účinky cibule byly známé už v dávné minulosti a velmi se využívala i v lidovém léčitelství. Neoloupané cibule se nechávaly volně v místnostech a likvidovaly zde bacily, čerstvě rozkrojená cibule zase dokáže zabránit otoku po bodnutí hmyzem - na poštípané místo stačí přiložit rozkrojenou půlku cibule. Obklad z nastrouhané cibule pomůže i se začínajícím zánětem pod zubem.

Cibule obsahuje allicin, který je velmi účinný proti chřipce a angíně. V těchto případech se využívá cibule na několik způsobů.

  • cibulová šťáva - nakrájená cibule se posype cukrem nebo zalije medem a vzniklá šťáva je  nejen vynikající prevencí, ale i při kašli a rýmě
  • cibule s tvarohem je výborná pro úlevu od kašle. Do měkkého tvarohu se vmíchá nastrouhaná cibule a směsí se potírá hrudník
  • obklad z cibule - na otoky se položí čerstvě rozkrojená cibule, při kašli se kolečka cibule zabalí do látky, ta se nahřeje a přiloží na hruď
  • cibulový čaj má sice zvláštní chuť, ale léčí! Příprava je snadná – 2 najemno nakrájené cibule se uvaří doměkka v 3 deci vody, pak se odvar scedí a osladí medem

S cibulí nebudete tloustnout!

Při časté konzumaci cibule budete nejen zdravější, ale dokonce i štíhlejší! Vzhledem k tomu, že cibule mimo jiné podporuje činnost zažívacího systému člověka, zlepšuje se trávení. Látky, které obsahuje, také výrazně ovlivňují hladinu cukru v krvi a omezují vstřebávání tuků i cukrů. Díky cibuli samozřejmě nějaká kila přímo nezmizí, ale také ani třeba při zvýšené konzumaci jídla žádná kila navíc nepřibudou!  

Mimo tvorby krevních cukrů cibule snižuje hladinu cholesterolu a zabraňuje vytváření krevních tuků, tím působí jako dobrá prevence proti srdečnímu infarktu a mozkové mrtvici. Každodenní konzumace cibule také zvyšuje hustotu kostí, snižuje riziko zlomenin a prospívá vazům, šlachám a chrupavkám.

Cibule může být prospěšná opravdu každému. Pokud patříte k aktivním lidem, kteří v tomto ročním období využívají svůj volný čas k pobytu v přírodě a sportování, určitě ji velmi oceníte.

 

Komentáře

Zdravotní kalkulačka

:
: