Velikonoce už klepou na dveře, je nejvyšší čas naplánovat, jaké dobroty letos upečete. K Velikonocům neodmyslitelně patří mazanec, beránek a jidáše. Všechny se tradičně připravují z bílé pšeničné mouky, pokud ale vy nebo někdo z vaší rodiny trpíte celiakií nebo alergií na lepek, můžete si je upéct i v bezlepkové verzi.
V současné době je populární péct na Velikonoce mrkvový dort a anglické hot cross buns, to ale neznamená, že tradiční české pečené dobroty už vyšly z módy. Naopak, třeba takový piškotový nebo třený beránek v čokoládě dokáže vykouzlit na dětských tvářích velký úsměv.
Bezlepkový beránek
-
250 g bezlepkové moučné směsi
-
240 g krupicového cukru
-
100 g másla
-
80 ml smetany na vaření (12 % tuku)
-
4 vejce
-
4 lžíce horké vody
-
1 lžíce vanilkového extraktu
-
1 lžička prášku do pečiva (bez lepku)
-
špetka soli
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé hebké pěny (asi 10 minut), potom přidáme změklé na kostky pokrájené máslo a znovu několik minut šleháme. Poté krátce vešleháme smetanu, vanilkový extrakt, bezlepkovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a horkou vodu. V další míse vyšleháme bílky se solí do pevného sněhu, ten lehce vmícháme do těsta. Těsto přelijeme do formy na beránka, kterou jsme si předem vymazali a vysypali např. strouhaným kokosem nebo mletými bezlepkovými piškoty. Beránka vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 30 až 40 minut. Upečeného beránka necháme trochu zchladnout, vyklopíme z formy, a až zchladne na pokojovou teplotu, posypeme ho moučkovým cukrem nebo potřeme rozpuštěnou čokoládou.
Bezlepkový mazanec
-
500 g bezlepkové moučné směsi
-
350 ml mléka
-
150 g krystalového cukru
-
100 g másla
-
35 g čerstvého droždí
-
2 vejce
-
špetka soli
-
hrst rozinek
-
hrst plátků mandlí
Do hrnečku nalijeme 100 ml teplého (ale ne horkého) mléka, rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru, zakryjeme a necháme vzejít kvásek. Bezlepkovou mouku promícháme se solí a zbytkem cukru, přidáme vejce (trochu rozšlehaného vajíčka odebereme a dáme stranou), rozpuštěné (ale ne horké) máslo, zbytek mléka a kvásek. Propracujeme vláčné nelepivé těsto, do kterého potom vmícháme rozinky (můžeme je předem namočit do rumu a před použitím vyždímat). Těsto dáme do mísy, zakryjeme a na teplém místě necháme asi 90 minut kynout. Těsto potom vytvarujeme do bochánku, položíme na plech vyložený pečicím pappírem, potřeme odloženým vejcem a posypeme plátky mandlí. Necháme asi 30 minut kynout na plechu a pak vložíme do trouby rozehřáté na 190 °C a pečeme 40 až 50 mint. Mazanec po vyjmutí z trouby necháme chladnout na kovové mřížce.
Bezlepkové jidáše
-
300 g bezlepkové moučné směsi
-
70 g krystalového cukru
-
70 g másla
-
20 g čerstvého droždí
-
200 ml mléka
-
1 vejce + 1 žloutek
-
1 lžíce rumu
-
špetka soli
-
med na potření
Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí a přisypeme lžičku cukru. Zakryjeme, umístíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Bezlepkovou směs promícháme se solí a zbytkem cukru. Máslo necháme rozpustit a vlijeme do důlku v mouce, přidáme i žloutek, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme zakryté v míse kynout asi 90 minut. Z těsta oddělujeme malé kousky, každý vyválíme na tenký váleček a vytvarujeme do esíčka, uzlíku apod. Uložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozlšehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 20 minut nebo do zezlátnutí. Med zvolna zahřejeme, promícháme s rumem a ještě teplé jidáše touto polevou potíráme.
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
@@VNZKu
1%2527%2522
1'"
555'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'
555*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)
iOkPSzTc')) OR 635=(SELECT 635 FROM PG_SLEEP(15))--
7RMLrj5S') OR 497=(SELECT 497 FROM PG_SLEEP(15))--
SZSIcJkR' OR 63=(SELECT 63 FROM PG_SLEEP(15))--
-1)) OR 681=(SELECT 681 FROM PG_SLEEP(15))--
-5) OR 700=(SELECT 700 FROM PG_SLEEP(15))--
-5 OR 620=(SELECT 620 FROM PG_SLEEP(15))--
4KaoHi8x'; waitfor delay '0:0:15' --
1 waitfor delay '0:0:15' --
-1); waitfor delay '0:0:15' --
-1; waitfor delay '0:0:15' --
(select(0)from(select(sleep(15)))v)/*'+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'"+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+"*/
0"XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z
0'XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR'Z
if(now()=sysdate(),sleep(15),0)
-1" OR 3*2>(0+5+353-353) --
-1" OR 3*2<(0+5+353-353) --
-1" OR 3+353-353-1=0+0+0+1 --
-1" OR 2+353-353-1=0+0+0+1 --
-1' OR 3*2>(0+5+963-963) or 'CYXBzclU'='
-1' OR 3*2<(0+5+963-963) or 'CYXBzclU'='
-1' OR 3+963-963-1=0+0+0+1 or 'CYXBzclU'='
-1' OR 2+963-963-1=0+0+0+1 or 'CYXBzclU'='
-1' OR 3*2>(0+5+817-817) --
-1' OR 3*2<(0+5+817-817) --
-1' OR 3+817-817-1=0+0+0+1 --
-1' OR 2+817-817-1=0+0+0+1 --
-1 OR 3*2>(0+5+507-507)
-1 OR 3*2<(0+5+507-507)
-1 OR 3+507-507-1=0+0+0+1
-1 OR 2+507-507-1=0+0+0+1
-1 OR 3*2>(0+5+17-17) --
-1 OR 3*2<(0+5+17-17) --
-1 OR 3+17-17-1=0+0+0+1 --
-1 OR 2+17-17-1=0+0+0+1 --
555
555
555
555
555