Látky zlepšující mouku vylepšují vlastnosti mouky pro zpracování do těsta a při pečení.
Látky zlepšující mouku umožňují lepší strojové zpracování těst. Pekařské výrobky mají větší objem a jsou vláčnější, kůrka je výrazněji zbarvená a střídka měkčí. Výrobky vydrží a také vypadají delší dobu tzv. „čerstvé“. Používají se při výrobě nejrůznějších pekařských produktů, velmi často jsou v polotovarech, které se dopékají.
Látky zlepšující mouku se vyskytují v několika různých skupinách přídatných látek. Dělí se na
- přírodní a přírodně identické
- polosyntetické a syntetické
Látky zlepšující mouku získané syntetickou cestou z látek přírodního živočišného původu, které mohou způsobovat alergie a hyperaktivitu
- E 920 - L-cystein
- E 1102 - Glukosaoxidasa
Látky zlepšující mouku získané syntetickou cestou, u kterých nejsou prokázané negativní účinky na zdraví
- E 341 - Fosforečnany vápenaté
- E 483 - Stearyltartarát
- E 510 - Chlorid amonný
- E 516 - Síran vápenatý
- E 517 - Síran amonný
- E 521 - Síran sodnohlinitý
- E 529 - Oxid vápenatý
Na lidský organismus nevhodně působící látky zlepšující mouku, které mohou způsobovat i alergické reakce.
- E927b - Močovina
Zakázané nebezpečné látky zlepšující mouku
- E 342 - Fosforečnany amonné
- E 921 - L-cystin
- E 926 - Oxid chloričitý
- E 927a - Azoformamid
- E 928 - Benzoyl peroxid
- E 929 - Peroxid acetonu
- E 930 - Peroxid vápenatý
Látky zlepšující mouku, které jsou v ČR a EU zakázané mohou být obsaženy v potravinách, které byly vyrobeny mimo země Evropské unie a do ČR a EU dovezeny.
Přidávané množství látek zlepšujících mouku je určeno předpisy a nemělo by při běžné konzumaci nijak významně negativně ovlivnit zdraví. Vzhledem k možnému používání různých dalších přídatných látek u jednoho druhu potraviny je ale dobré si na obalu přečíst složení. U nebalených pekařských výrobků se ale použití přídatných látek dá zjistit poměrně těžko. V případě, že si použitím E-látky nejsme jisti nebo jsou na obalu uvedeny látky nevhodné, případně dokonce i škodlivé, pak je lepší takové potraviny raději nekonzumovat nebo jejich konzumaci maximálně omezit.
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
@@EsVLk
1%2527%2522
1'"
555'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'
555*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)
l33GEABe')) OR 814=(SELECT 814 FROM PG_SLEEP(15))--
M5GPtoRY') OR 144=(SELECT 144 FROM PG_SLEEP(15))--
ODi5zGgO' OR 842=(SELECT 842 FROM PG_SLEEP(15))--
-1)) OR 538=(SELECT 538 FROM PG_SLEEP(15))--
-5) OR 25=(SELECT 25 FROM PG_SLEEP(15))--
-5 OR 836=(SELECT 836 FROM PG_SLEEP(15))--
2bK8hA7I'; waitfor delay '0:0:15' --
1 waitfor delay '0:0:15' --
-1); waitfor delay '0:0:15' --
-1; waitfor delay '0:0:15' --
(select(0)from(select(sleep(15)))v)/*'+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'"+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+"*/
0"XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z
0'XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR'Z
if(now()=sysdate(),sleep(15),0)
-1" OR 3*2>(0+5+435-435) --
-1" OR 3*2<(0+5+435-435) --
-1" OR 3+435-435-1=0+0+0+1 --
-1" OR 2+435-435-1=0+0+0+1 --
-1' OR 3*2>(0+5+193-193) or 'xFNmZBDW'='
-1' OR 3*2<(0+5+193-193) or 'xFNmZBDW'='
-1' OR 3+193-193-1=0+0+0+1 or 'xFNmZBDW'='
-1' OR 2+193-193-1=0+0+0+1 or 'xFNmZBDW'='
-1' OR 3*2>(0+5+598-598) --
-1' OR 3*2<(0+5+598-598) --
-1' OR 3+598-598-1=0+0+0+1 --
-1' OR 2+598-598-1=0+0+0+1 --
-1 OR 3*2>(0+5+231-231)
-1 OR 3*2<(0+5+231-231)
-1 OR 3+231-231-1=0+0+0+1
-1 OR 2+231-231-1=0+0+0+1
-1 OR 3*2>(0+5+234-234) --
-1 OR 3*2<(0+5+234-234) --
-1 OR 3+234-234-1=0+0+0+1 --
-1 OR 2+234-234-1=0+0+0+1 --
555
555
555
555
555