Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 
 

Ovocné sorbety – osvěžení bez kalorií

Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
1 26

Obrázek

Víte, co člověka v horkém letním dni nejvíce osvěží? Sorbety! Ovocné saláty, míchané drinky ani nanuky také nejsou špatné, sorbetům se ale nic nevyrovná. Ledová ovocná zmrzlina bez smetany je lehká, úžasně osvěžující a pochutná si na ni každý, děti i dospělí.

Na výrobu vlastního domácího sorbetu nepotřebujete žádné zmrzlinovače ani podobné přístroje, stačí vám mrazák a trocha času a šikovnosti. Ozdobte porci sorbetu lístkem meduňky či máty a kouskem čerstvého ovoce a hned máte nejen chutné, ale i krásně vypadající pohoštění na letní zahradní párty.

Zmrzlina, v které není žádný tuk, je lehčí, svěžejší a dokonce i zdravější a méně kalorická. A přesně takový je sorbet, který se skládá jen z ovoce, cukru, vody a citronové šťávy. Neobsahuje tedy smetanu ani vejce jako klasická domácí zmrzlina, a proto je také snazší ho vyrobit doma. Při výrobě smetanové zmrzliny bez použití zmrzlinovače je nutné směs každou chvíli z mrazáku vyndat a zamíchat, aby se netvořily ledové krystalky. Sorbet se sice také musí promíchávat, krystalky ale nevznikají v takové míře, a když v sorbetu zůstanou, ničemu to nevadí.

Arabský poklad

Možná vás to překvapí, ale vynálezci sorbetu byli Arabové proslulí svou oblibou v cukrovinkách. Když osídlili Sicílii, posílali prý své otroky na Etnu, aby jim donesli tamější sníh. Ten byl potom míchán se šťávou s citronů a cukrem a první sorbet byl na světě. Ten původní byl citronový, dnes ale vyrábíme sorbety ze všech možných druhů ovoce.
Setkat se můžeme i s termínem šerbet, což je něco mezi sorbetem a smetanovou zmrzlinou. Mimo různých druhů ovoce, cukru, vody a citronové šťávy obsahuje i jinou složku, jako třeba vaječný bílek, smetanu, kokosové nebo mandlové mléko apod. V porovnání se zmrzlinou je sorbet výrazně lehčí a méně krémový.

Nezvyklé chutě

Jak již bylo řečeno, sorbet lze připravit z jakéhokoliv druhu ovoce. Pochopitelně můžeme kromě jednodruhových sorbetů vykouzlit i mix několika druhů. Měkké ovoce rozmixujeme, tvrdší (např. jablka) krátce povaříme, z citrusů vymačkáme šťávu.
Sorbet můžeme libovolně dochutit bylinkami, kořením, džusem nebo třeba likérem.

Obrázek

Základní recept na ovocný sorbet

500 gramů ovoce
250 gramů cukru
2,5 decilitru vody
šťáva z jednoho citronu

Ovoce omyjeme a rozmixujeme (případně povaříme nebo vymačkáme šťávu), citron také omyjeme a vymačkáme z něj šťávu. V kastrůlku smícháme vodu s cukrem, přivedeme směs k varu a potom trochu zchladíme. Do rozvaru přimícháme rozmixované ovoce a citronovou šťávu. Budoucí sorbet přelijeme do uzavíratelné mističky a dáme do mrazáku. Jednou za čas (jednou za hodinu až půlhodinu) promícháme. Pokud chceme dosáhnout ještě hladšího sorbetu, tuhnoucí směs rozmixujeme a znovu dáme zamrazit. Před podáváním necháme sorbet asi pět minut povolit, poté ho servírujeme se snítkou máty či meduňky, případně s kousky čerstvého ovoce.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Zdravotní kalkulačka

:
: