Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 
 

Ajurvéda III. - Recepty pro vyrovnání dóš

Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Obrázek

V předchozích dvou dílech jsme se seznámili s jednotlivými tělesnými typy, s nimiž pracuje indické lékařství zvané ajurvéda, a taky s obecnými pravidly jejich stravování. Dnes si společně uvaříme jídla, která jsou nejen chutná, ale také vedou k vyrovnání dóš a nastolení rovnováhy v organismu.

Recepty pro váty

Quinoový pilaf

  • 1 hrnek quinoy

  • 1 brambora

  • 1 cibule

  • 1 mrkev

  • 2 stroužky česneku

  • 750 ml vody

  • 1 lžíce ghí

  • ½ lžičky kurkumy

  • 1 bobkový list

Quinou propláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce, zalijeme 750 ml, přidáme bobkový list a kurkumu. Přivedeme k varu, snížíme plamen a vaříme, dokud quinoa neabsorbuje všechnu tekutinu, tj. asi 17 minut. V pánvi rozehřejeme ghí a orestujeme na něm nadrobno pokrájenou cibuli, poté i utřený česnek. Přidáme na kostky nakrájenou mrkev a bramboru, restujeme asi 10 minut, nebo dokud zelenina nezměkne. Promícháme ji s quinoou a podáváme teplé.

Recepty pro pitty

Hummus s červenou řepou

  • 2 hrnky sterilované nebo uvařené cizrny

  • 2 sterilované nebo pečené červené řepy

  • 3 lžíce tahini pasty

  • 2 lžíce aquafaby (tekutiny zbylé z vaření cizrny nebo z konzervy s cizrnou)

  • 2 stroužky česneku

  • 120 ml olivového oleje

  • ½ lžičky římského kmínu

  • ½ lžičky mletého koriandru

  • ¼ lžičky sladké papriky

  • špetka soli

  • špetka pepře

  • šťáva z jednoho citronu

Do mixéru vložíme cizrnu, na kostky nakrájenou červenou řepu a stroužky česneku, rozmixujeme. Přilijeme olej a aquafabu, přidáme koření a znovu promixujeme. Hummus podáváme vychlazený, pokapaný olivovým olejem a doprovázený pita chlebem.

Recepty pro kaphy

Mrkvovo-zázvorový krém

  • 3 cibule

  • 6 mrkví

  • 2 červené papriky

  • 1 žlutá paprika

  • 800 ml zeleninového vývaru

  • 1 svitek skořice

  • 2 lžíce ghí

  • zázvor o velikosti palce

  • několik snítek čerstvé petrželky

  • špetka soli

Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme, mrkev a papriky nakrájíme na kostky, zázvor oloupeme a nastrouháme. V hrnci rozehřejeme ghí, necháme na něm zesklovatět cibuli a přidáme zázvor a mrkev. Opékáme asi 2 minuty, pak přidáme vodu, papriky a koření, přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme asi 20 minut nebo do změknutí zeleniny. Vyjmeme skořici a část papriky, obsah hrnce rozmixujeme. Polévku podle potřeby přihřejeme a okořeníme, podáváme s pečivem.

 

Komentáře

Zdravotní kalkulačka

:
: