Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 
 

Látky E

Náhradní sladidla v potravinách a nápojích

Náhradní sladidla dodávají mnoha druhům potravin a nápojů sladkou příchuť nebo chuť. Jsou to poměrně složitě vyráběné chemické látky, nepatří mezi monosacharidy ani disacharidy a například med nebo fruktóza, které mají přírodní původ, se za náhradní sladidla nepovažují.

Pokračování

Siřičitany používané v potravinářství

Siřičitany působí jako konzervanty a antioxidanty. Používají se například při výrobě vína, pekařských produktů, masa a masných výrobků, ale také u čerstvého i sušeného ovoce a zeleniny.

Pokračování

Enzymy v potravinářském průmyslu

Enzymy se u potravin a nápojů používají jako konzervační prostředky, prodlužující trvanlivost. Zlepšují také vlastnosti pekařských a cukrářských výrobků. Většina v potravinářství používaných enzymů ale může vyvolávat alergické reakce.

Pokračování

Zpevňující látky užívané v potravinářství

Zpevňující látky pozitivně ovlivňují pevnost a případně také křehkost u mnoha druhů ovoce a zeleniny. V reakci s želírujícími látkami také ztužují gely a želírující směsi.  Nejznámější zpevňující látkou je cukr, který ale mezi tyto přídatné látky nepatří.

Pokračování

Látky zlepšující mouku

Látky zlepšující mouku vylepšují vlastnosti mouky pro zpracování do těsta a při pečení.

Pokračování

Sekvestranty používané v potravinářském průmyslu

Sekvestranty zlepšují kvalitu a stabilitu potravinářských výrobků. Jsou to v podstatě konzervanty se schopností vázat volné ionty kovů z látek v potravinách a zabraňují tím jejich nežádoucím reakcím v potravinách. 

Pokračování

Plnidla používaná v potravinářském průmyslu

Plnidla v potravinách zvětšují jejich objem a přitom nezvyšují jejich energetickou hodnotu. Jejich využívání je nejčastější u různých druhů cukrovinek, žvýkaček a také u nízkokalorických potravin.

Pokračování

Zvlhčující látky v potravinářských výrobcích

Zvlhčující látky působí proti účinkům vzduchu s nízkou relativní vlhkostí a ochraňují tak potraviny před vysycháním. Mezi zvlhčující látky patří i ty, které podporují rozpouštění práškovým potravin ve vodním prostředí.

Pokračování

Pěnotvorné látky a odpěňovače v potravinářském průmyslu

Pěnotvorné látky umožňují vytváření stejnorodé disperze plynné fáze v kapalných i tuhých potravinách.

Odpěňovače snižují množství vytvořené pěny nebo i zabraňují jejímu vytváření.  

Pokračování

Balicí plyny a propelanty v potravinářských výrobcích

Balicí plyny se přivádějí do obalů před, v průběhu nebo po vložení potraviny do obalu a často slouží i k prodloužení trvanlivosti potravin.

Propelanty jsou plyny, které vytlačují potraviny z obalů.

Pokračování

Leštící látky v potravinářském průmyslu

Leštící látky se nanášejí na povrch potravin a vytváří na něm lesklý vzhled nebo ochranný povlak. U ovoce a zeleniny také omezují vysychání a snižování hmotnosti. Jedlé nebo snadno odstranitelné povlaky se za leštící látky nepovažují.

Pokračování

Protispékavé látky v potravinářských výrobcích

Protispékavé - protihrudkující - látky se využívají k snížení spojování jednotlivých částic potravin k sobě.  Nejčastěji se přidávají do rýže, solí, plátkových a strouhaných sýrů, ale i do cukrovinek nebo koření.

Pokračování

Nosiče a rozpouštědla v potravinách

Nosiče a rozpouštědla se využívají k usnadnění používání, aplikací a manipulací ostatních přídatných látek, doplňků a aromat. Použitím nosičů a rozpouštědel se nesmí u těchto látek změnit jejich původní funkce. 

Pokračování

Emulgátory v potravinářských výrobcích

Emulgátory umožňují vytvoření trvalé směsi ze dvou nebo více přirozenou cestou nemísitelných látek. Jednotlivé emulgátory jsou vzhledem k své struktuře vhodné pouze pro určité směsi a potraviny a proto jich také je poměrně velké množství.

Pokračování

Stabilizátory v potravinářských výrobcích

Stabilizátory pomáhají udržovat v potravinách rovnoměrné rozptýlení různých látek, které se vzájemně nesmíchají. V potravinářském průmyslu se velmi často využívají stabilizátory, které jsou zároveň i želírující látky.

Pokračování

Želírující látky, používané v potravinářství

Želírující látky vytváří na potravině rosol nebo želé a tím vzniká pravidelná povrchová struktura. Druhů těchto látek není mnoho, ale většina z nich může u citlivějších osob způsobovat alergické reakce a tak je vhodné pečlivě číst informace na obalech potravin.

Pokračování

Modifikované škroby a zahušťovadla v potravinách

Modifikované škroby a zahušťovadla se při výrobě potravin využívají k zahušťování různých mléčných výrobků, omáček, polévek nebo zálivek, zavařenin a mnoha dalších potravin. Velmi často se jimi nahrazují dražší složky.  

Pokračování

Tavicí soli a kypřící látky v potravinách

Tavicí soli se používají především při výrobě tavených sýrů, kypřicí látky jsou nezbytné například pro kypření těsta. Pouze nepatrné množství z nich má negativní účinky na lidský organismus.

Pokračování

Látky zvýrazňující chuť a vůni

Látky, které zvýrazňují chuť a vůni výrobci používají poměrně často. Přidávání těchto látek do potravin je samozřejmě regulováno, ale vzhledem k jejich různým druhům je dobré z obalů zjistit, které a v jakém množství potravina obsahuje.


Pokračování

Konzervanty v potravinách

Konzervanty označované kódy E 200 až E 299 prodlužují trvanlivost potravin, která je v současné době jednou z jejich nejdůležitějších vlastností. Výrobci je používají velmi často a jsou součástí převážné většiny potravinářských výrobků.

Pokračování

Zdravotní kalkulačka

:
: