VseNaVareni.czOzdobDort.czMilujiVareni.czMilujiChrest.czMilujiGrillovani.czMiluji-Pivo.czMilujiCokoladu.czMilujiVanoce.czMilujiZavarovani.czMilujiVelikonoce.czMilujiZmrzlinu.czKaloricke-tabulky.cz
  • Úvod
  • Recepty
  • Kalorické hodnoty potravin
  • Aktivity
  • Nástroje
    • BMI kalkulačka
    • Tepová frekvence
    • Denní kalorický příjem
  • Články
  • E-shop
  1. Kalorické-Tabulky.cz
  2. Články
  3. Glykemický index

Glykemický index

Glykemický index – co to je a proč ho sledovat

po 25. 3. 2019 | Redakce
V popisech nejrůznějších potravin se často setkáte s pojmy glykemický index. Dozvíte se, že ho daná surovina má vysoký či nízký, většinou se ale ve stejném článku nedozvíte, co se tím myslí a jaký to má pro běžného smrtelníka vlastně význam. Abychom vám pomohli se v řeči nutričních specialistů zorientovat, sepsali jsme základní informace o glykemickém indexu, díky nimž budete moci zefektivnit své hubnutí a zlepšit svůj zdravotní stav i náladu.
Celý článek

Glykemický index

út 12. 3. 2013 | Redakce
Glykemický index je číselný index, který řadí sacharidy na základě rychlosti jejich glykemické odezvy (tj. jejich přeměny na glukózu v lidském těle), tím určuje i tvorbu a uvolnění inzulínu ze slinivky do krve. Glykemický index používá stupnici od 0 do 100, vyšší hodnoty zobrazené u potravin jsou ty, které nejvíce způsobují rychlý vzestup hladiny cukru v krvi. Čistá glukóza slouží jako referenční bod a má hodnotu na glykemickém indexu (GI) 100. Některé potraviny např. pivo může převyšovat i hodnotu glukózy, má GI 110.
Celý článek

Nejhledanější potraviny

Amarant - LaskavecAnanasAnglická slaninaArtyčokyArtyčoky vařenéAvokádoBábovka kynutá s mákem

Zdravotní kalkulačka

Aktivita:
Intenzita stresu:
Cíl:

Nejhledanější potraviny

Amarant - LaskavecAnanasAnglická slaninaArtyčokyArtyčoky vařenéAvokádoBábovka kynutá s mákem

Zdravotní kalkulačka

Aktivita:
Intenzita stresu:
Cíl:
Přes 60 800 receptů na jednom místě
  • Kontakt
  • Obchodní podmínky
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • FAQ - Časté otázky
Odběr novinek e-mailem
© 2025 Publikování, nebo jakékoliv další šíření obsahu je bez písemného souhlasu redakce zakázáno.