Glykemický index
Glykemický index – co to je a proč ho sledovat
V popisech nejrůznějších potravin se často setkáte s pojmy glykemický index. Dozvíte se, že ho daná surovina má vysoký či nízký, většinou se ale ve stejném článku nedozvíte, co se tím myslí a jaký to má pro běžného smrtelníka vlastně význam. Abychom vám pomohli se v řeči nutričních specialistů zorientovat, sepsali jsme základní informace o glykemickém indexu, díky nimž budete moci zefektivnit své hubnutí a zlepšit svůj zdravotní stav i náladu.
Pokračování
Glykemický index
Glykemický index je číselný index, který řadí sacharidy na základě rychlosti jejich glykemické odezvy (tj. jejich přeměny na glukózu v lidském těle), tím určuje i tvorbu a uvolnění inzulínu ze slinivky do krve. Glykemický index používá stupnici od 0 do 100, vyšší hodnoty zobrazené u potravin jsou ty, které nejvíce způsobují rychlý vzestup hladiny cukru v krvi. Čistá glukóza slouží jako referenční bod a má hodnotu na glykemickém indexu (GI) 100. Některé potraviny např. pivo může převyšovat i hodnotu glukózy, má GI 110.
Pokračování