Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 
 

Magazín

Čím nahradit živočišné produkty při pečení

Obrázek

Možná jste se rozhodli vyzkoušet veganskou stravu nebo k vám jen nějaký vegan přijde na návštěvu a vy nevíte, jaké pohoštění připravit. A nebo možná při současné situaci nemáte dostatek vajec nebo mléka, abyste upekli svoje oblíbené moučníky. Ať je to jakkoliv, bude se vám hodit vědět, čím živočišné produkty při pečení nahradit.

Pokračování

Česká superpotravina? Jednoznačně mák!

Obrázek

Dnes jsou v kurzu tzv. superpotraviny, tedy potraviny, které obsahují vysoký obsah vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Kupujeme proto chia semínka, quinou, avokádo, kakaové boby... A přitom jedna superpotravina nám leží přímo u nosu a za příznivější cenu – mák!

Pokračování

Kimči

Obrázek

Jak asijská kuchyně proniká na západ, dostává se k nám i tradiční korejský fermentovaný salát kimči. Korejci si bez něj jen těžko dokáží představit většinu jídel a krabička s kimči nesmí přes zimu chybět v žádné domácnosti. A není divu, tenhle pokrm je nejen chutný, až návykový, ale také neobyčejně zdravý.

Pokračování

Low-carb valentýnské dezerty

Obrázek

Chcete se svou drahou polovičkou oslavit svátek svatého Valentýna něčím sladkým, ale zároveň si nemůžete dovolit přibrat? Vyzkoušejte naše zdravé nízkosacharidové dobroty, které zachutnají i těm, kdo zdravou stravu jinak odmítají!

Pokračování

Víte, kolik máte vážit? Vypočtěte si své BMI

Obrázek

Možná si s kamarádkami či kolegy v práci povídáte o tom, jaké číslo vám ukazuje vaše váha. Pokud se vaše váha liší od hmotností ostatních, nemusí to nutně znamenat, že jste tlustí nebo naopak podvyživení. Správná hmotnost se totiž odvíjí od výšky, věku, pohlaví a míry fyzické aktivity.

Pokračování

Chcete jíst zdravěji? Začněte bulgurem!

Obrázek

Možná jste si na Nový rok předsevzali, že se začnete stravovat zdravěji, teď však tápete, jak na to. Když ze dne na den přestanete jíst tučná jídla a místo nich poobědváte mističku salátu, vaše tělo vám příliš nepoděkuje a pravděpodobně si ani moc nepochutnáte. Musíte postupovat krůček po krůčku, poradíme vám jak.

Pokračování

Silvestr jde slavit i zdravě

Obrázek

Dělá se vám nevolno při představě, že po všem tom vánočním cukroví na vaši linii zaútočí ještě silvestrovské chlebíčky, křupky a chipsy? Pak vězte, že Silvestr můžete oslavit dobrým jídlem, aniž byste přibírali na váze. Stačí jen vědět, jaké pohoštění připravit. A my vám to řekneme.

Pokračování

RAW vánoční cukroví

Obrázek

Raw strava spočívá v konzumaci jen těch potravin, které nebyly tepelně upraveny nad 42 °C. To tedy znamená, že klasické linecké cukroví nebo perníčky jsou zapovězeny. Zato ale existuje spousta lahodných receptů na raw cukroví, které je oproti jmenovaným dokonce zdravé! Pojďme ho společně ochutnat.

Pokračování

Jak se přes zimu u držet v kondici

Obrázek

Pokud jste zvyklí pravidelně sportovat pod širým nebem, možná s příchodem mrazů a prvních sněhových vloček přemítáte, jak ve svém koníčku pokračovat i přes nepřízeň počasí. Strategií, jak sportovat v zimě, je hned několik – kterou z nich si vyberete, je jen na vás. Rovněž je můžete mezi sebou kombinovat.

Pokračování

Domácí fermentované nápoje: Vodní kefír a zázvorové pivo

Obrázek

V posledním díle našeho seriálu o domácí výrobě fermentovaných probiotických nápojů si představíme hned dvě kultury – tibi krystaly, vyrábějící vodní kefír, a GBP krystaly, vytvářející zázvorové pivo. Díky nim si můžete vyrobit vlastní perlivou limonádu, která na rozdíl od těch kupovaných nebude plná cukru, umělých barviv a konzervantů.

Pokračování

Domácí fermentované nápoje: Kombuchový čaj

Obrázek

Kombuchu si zamiluje každý,kdo má rád kvalitní čaje zajímavé chuti. Jedná se totiž o společenství mikroorganismů, které se živí čajem a vytvářejí z něj superzdravý probiotický nápoj. Můžete ho sehnat i v obchodě, proč ho ale kupovat, když si můžete vyrobit vlastní?

Pokračování

Domácí fermentované nápoje: Mléčný kefír

  Obrázek

V prvním dílu série článků o domácích fermentovaných nápojích jsme se dozvěděli, co to vlastně je fermentace a čím fermentované pokrmy přispívají ke zdraví našeho organismu. Dnes se seznámíme s výrobou prvního z vybraných nápojů, mléčného kefíru z tibetské houby.

Pokračování

Domácí fermentované nápoje: Úvod

Obrázek

Ochladilo se, prší a začínají řádit chřipky, kašel a nachlazení. Abyste se plnému nosu a bolesti v krku vyhnuli, musíte udržovat svůj imunitní systém v co nejlepší kondici. K tomu je dobré nejen jíst hodně ovoce a zeleniny, ale také podporovat zdravou střední mikroflóru prostřednictvím fermentovaných potravin a nápojů.

Pokračování

Máme se bát glutamátů?

Obrázek

Glutamáty dnes platí za velké strašáky a mnozí z nás raději sáhnou po výrobku, jehož etiketa velkými písmeny hlásí „bez glutamátů“. Je náš přístup správný? Opravdu jsou glutamáty tak nebezpečné, že bychom se jim měli obloukem vyhýbat?

Pokračování

Jackfruit – ovoce, které nahradí maso

Obrázek

Už jste slyšeli o ovoci s názvem jackfruit? Na pultech supermarketů se s ním asi nesetkáte, musíte za ním vyrazit na exotické trhy nebo do obchodu s asijskými a africkými potravinami. Anebo si kupte sušený v prodejnách zdravé výživy. Určitě ho ale vyzkoušejte, v tomto článku zjistíte proč.

Pokračování

Co vlastně znamená BIO?

Obrázek

Nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i v supermarketech a dokonce i v drogeriích je dnes možno zakoupit produkty se značkou bio. V povědomí většiny obyvatel jde o potraviny, které jsou nějakým způsobem kvalitnější, ohleduplnější k přírodě a v neposlední řadě také dražší než běžné výrobky – to je ale dost chabý popis. Co nám toto označení ve skutečnosti říká a vyplatí se bioprodukty kupovat?

Pokračování

Zelenina jako příloha

Obrázek

Jaká příloha je ve vaší rodině nejoblíbenější? Brambory na různé způsoby, nebo raději těstoviny či dokonce houskové knedlíky? Jsou sice chutné, není ale příliš vhodné jíst je každý den. O dost zdravější varianta je zeleninová příloha – a lze ji připravit tak, že bude chutnat i těm, kdo zeleninu zrovna moc nemusí.

Pokračování

Mléčná dieta vás zbaví přebytečných kil

Obrázek

Chcete zhubnout a hledáte dietu, která by vám pomohla? Vyzkoušet můžete mléčnou dietu, je sice dost radikální, údajně vám ale může pomoci zhubnout až 8 kg za dva týdny. Pokud se nebojíte výzev, můžete se do ní po hlavě vrhnout, stejně jako řada dalších lidí!

Pokračování

Tofu na grilu

Obrázek

Že si vegetariáni a vegani nemohou pořádně užít grilovací párty? Ale kdeže! Mohou grilovat zeleninu, vegetariáni sýry, luštěninové a zeleninové burgery a v neposlední řadě tofu. To mezi masožravci nemá příliš dobrou pověst, když ho ale vyzkoušíte ogrilované, možná změníte názor.

Pokračování

Rostlinné jogurty a sýry

Obrázek

V minulém článku jsme si přiblížili výrobu rostlinných mlék v domácích podmínkách. Pro vegany a alergiky na laktózu existují kromě nich i jiné rostlinné náhražky mléčných výrobků – smetana, jogurt, sýry… Všechny je můžete vyrobit doma, smetana je jen rostlinné mléko s menším podílem vody. Na jogurty a sýry se podíváme podrobněji.

Pokračování

Zdravotní kalkulačka

:
: