Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 
 

Magazín

Jak si v kanceláři udržet zdraví i figuru

Obrázek

Když máte strávit celý den zavření v kanceláři a ze své kolečkové židle za počítačem se sotva můžete zvednout, vaše tělo dostává zabrat. Mohou vás bolet záda nebo krční páteř a také můžete zpozorovat mírné přibírání na váze, případně i drobné špíčky. Pravděpodobně vás od monitoru rozbolí i oči. Jak těmto drobným, ale nepříjemným problémům zabránit?

Pokračování

Odšťavňujeme snadno a rychle

Obrázek

Schválně, kolik porcí ovoce a zeleniny denně sníte? Průměrný člověk má do svého jídelníčku zahrnout 400 g ovoce a zeleniny každý den, zelenina by měla převažovat. Takové množství může být někdy obtížné spořádat v syrovém stavu, a tak je vhodné ovoce a zeleninu různě upravovat. Skvělou volbou je odšťavňování.

Pokračování

Nejlepší potraviny pro úpravu krevního tlaku

Obrázek

Se špatným krevním tlakem se potýká nejeden z nás. Možná vás překvapí, že se tento problém zdaleka netýká jen starších osob, ale i mladých, kteří jsou často ve stresu nebo žijí nevhodným životním stylem. S vysokým i nízkým tlakem se naštěstí dá bojovat, aniž byste se museli dopovat prášky.

Pokračování

Seitan: Místo masa pšeničný lepek

Obrázek

Čím dál tím více lidí přechází na čistě rostlinnou stravu, důvody mohou být zdravotní, ekonomické, etické či jakékoliv jiné. Každý vegan i vegetarián potřebuje hodnotný zdroj bílkovin, které ostatní přijímají hlavně z masa. Jednou z možností, jak zásobit své tělo proteiny, je seitan.

Pokračování

Tipy pro nákup a úpravu ryb

Obrázek

Kdy jindy si vychutnat čerstvě ulovenou rybu než v létě? Ryby jsou skvělé grilované, jsou lehké a svěží, což z nich činí ideální letní oběd nebo večeři. V létě se ale také vše rychleji kazí, a proto je při výběru ryb třeba zvýšená pozornost. Jak nakoupit jen zaručeně čerstvé ryby a jak s nimi následně zacházet, to se dozvíte v tomto článku.

Pokračování

Co si sbalit na výlet do přírody?

Obrázek

Snad každá česká rodina si o prázdninách ráda vyrazí na celodenní výlet do přírody. Může to být den strávený u rybníka, v lese nebo třeba ve skalním městě. Na všech těchto místech vám brzy vyhládne a spoléhat se na stánky s občerstvením není zrovna nejlepší nápad, a proto doporučujeme sbalit si jídlo s sebou. Potřebovat toho ale budete mnohem víc.

Pokračování

Hummus není humus

Obrázek

Pokud v nabídce restaurací a fresh barů nebo na pultech supermarketů narazíte na cosi s popiskem hummus, není třeba ohrnovat nos, rozhodně se nejedná o něco nechutného. Spíše naopak, tato cizrnová pomazánka je velice výživná, lahodná a dá se ochutit mnoha způsoby.

Pokračování

Zeleninové a ovocné saláty ke grilování

Obrázek

V naší zemi snad nenajdete nikoho, kdo nerad griluje, s trochou nadsázky by se dalo říct, že je to takové naše národní hobby. Jíst pořád jen grilované maso a uzeniny je ale trochu jednotvárné a navíc nepříliš zdravé pro naše těla. Proto nezapomínejte společně s grilovanými pochoutkami servírovat i čerstvé domácí saláty.

Pokračování

Vylepšete své pokrmy lahůdkovým droždím

Obrázek

Snažíte se vařit zdravě, ale zjišťujete, že připravené pokrmy nechutnají nijak oslnivě? Nejspíš byste potřebovali nějakou kouzelnou ingredienci, která by jakékoliv jídlo dovedla k dokonalosti a navíc ho ještě obohatila o cenné minerální látky. Pro takovou přísadu nemusíte chodit do pohádky, stačí skočit do prodejny zdravé výživy a žádat lahůdkové droždí!

Pokračování

Domácí krémový sýr a jak jej využít

Obrázek

Čerstvé krémové sýry typu žervé nebo lučina jsou populární u dospělých i dětí. Můžeme je namazat na chléb nebo celozrnné pečivo, vyrobit z nich chutnou pomazánku nebo je dokonce využít k přípravě dezertů, třeba oblíbeného cheesecaku. Pokud však krémového sýru potřebujete větší množství, může se to pěkně prodražit. A přitom je tak snadné vyrobit si vlastní!

Pokračování

Pestrobarevný mangold

Obrázek

Máte rádi, když jídlo nejen dobře chutná, ale také na talíři hezky vypadá? A ještě k tomu je zdravé? Pak si jistě oblíbíte mangold – zeleninu, na kterou se poněkud zapomnělo, i když před třemi staletími byla ve střední Evropě nejoblíbenějším druhem. Je skvělou alternativou špenátu a využít se dají i jeho řapíky. Jak? To se hned dozvíte

Pokračování

Zelenina vypěstovaná ze zbytků

Obrázek

Je za námi Den Země, tedy každoroční připomenutí, že naše planeta je neuvěřitelně křehká a vyžaduje naši péči. Je pochopitelné, že jeden den v roce ale k záchraně zeměkoule rozhodně nestačí, musíme se snažit pořád. Již jsme uveřejnili článek o zero waste – životním stylu, který spočívá v co nejnižší produkci odpadů. Dnes přicházíme z článkem o netradičním pěstování zeleniny.

Pokračování

Zdravé a chutné jarní recepty

Obrázek

Před dvěma týdny jsme zde na webu publikovali článek o jarním detoxu, který není mučením, ale zábavou, pestrou paletou chutí a také odpočinkem pro tělo i mysl. Dali jsme vám obecné rady, jak si takovou očistnou kúru připravit, a doufáme, že už se do ní někteří z vás pustili. Pokud ale stále tápete, jaké pokrmy jsou na detoxikace vhodné, můžete se nechat inspirovat v dnešním článku.

Pokračování

Jarní detox, který vás bude bavit

Obrázek

S příchodem jara v dnešní době nastává období jarních úklidů, hubnutí a detoxifikací. Je téměř nemožné se tomu vyhnout – o těchto tématech hovoří média a nejspíš i vaši známí. Určitě si vzpomenete na nějakou kolegyni z práce, která hned pěkně zjara začíná hubnout do plavek, nosí s sebou hromadu krabiček se „zdravými“ obědy a minimálně jednou denně se váží a poté o svých pokrocích referuje všem, kdo jsou ochotni poslouchat. Ve skutečnosti je jarní detox něco, co se vyplatí podstoupit každému dospělému člověku, a rozhodně nejde o nějakou drastickou dietu.

Pokračování

Zázračný rakytník

Obrázek

Hledáte nějaký přírodní prostředek na posílení imunity po dlouhé zimě? Možností je hned několik – goji, česnek, lichořeřišnice… A nebo rakytník, drobné oranžové bobulky plné zdraví. Ty zrají od srpna do září a mají většinou nakyslou, někdy také nahořklou nebo sladkou chuť.

Pokračování

Zlaté mléko

Obrázek

Už jste slyšeli o zlatém mléce? Ne, netvrdíme, že existují krávy, které produkují mléko zlaté barvy. Zlaté mléko je název horkého nápoje, který pochází z Indie a v současné době je stále populárnější také ve zbytku světa i u nás. Zlaté mléko vás zahřeje, když přijdete domů promrzlí, uklidní vás po náročném pracovním dni a dodá vám řadu cenných látek. A navíc skvěle chutná!

Pokračování

Česnek nejen proti upírům

Obrázek

Česnek patří do základní výbavy každé spíže, všichni ho známe a používáme při vaření. Někdo jeho chuť miluje, jinému stačí jen lehký náznak česnekové příchuti, někoho od jeho konzumace odrazuje nevábný zápach z úst, který obvykle následuje. Málokdo ale uvažuje o česneku jinak než jako o potravině, která dokáže ochutit pokrm. Česnek je ale mnohem víc než pouhé dochucovadlo. Chcete se o něm dozvědět víc a zjistit, v čem je tak speciální?

Pokračování

Chtěli byste umět létat? Vyzkoušejte aero jógu!

Obrázek

Snad každý alespoň jednou v životě zatoužil mít křídla, dokázat vzlétnout k obloze a možná odletět neznámo kam, někam daleko od všech problémů. Zmiňovaná křídla vám asi nenarostou a blíž k obloze se sami nedostanete, můžete se tomu ale alespoň přiblížit, a to pomocí aero jógy. Během cvičení získáte pocit, že jste volní jako pták, a zapomenete i na problémy, o nichž jsme už též mluvili. Aero jóga je tedy skvělou kombinací relaxace, neomezeného snění a plnohodnotného cvičení.

Pokračování

Čím nahradit kávu

Obrázek

Řada Čechů je závislá na kávě, i když si to možná mnozí nepřipustí. Pokud ale v určitou denní dobu pociťujete nutkavou chuť na kávu a máte pocit, že ji potřebujete, abyste zvládli zbytek dne, nejspíš máte na kofeinu alespoň malou závislost. Nadměrná konzumace kofeinu však není zcela bezpečná, proto se někteří lidé rozhodli přestat pít kávu a nahradit ji některým z nápojů, které mají podobnou chuť, ale neobsahují žádný kofein. Jaké jsou možnosti?

Pokračování

Co jste nevěděli o čočce

Obrázek

Na Nový rok by si měl každý dát čočku, tedy alespoň ten, kdo chce, aby se ho v příštím roce držely peníze. Čočka svým tvarem drobné mince připomíná, což nejspíš stojí za vznikem lidového zvyku konzumace čočky nakyselo na první den v roce. Počítá se ale čočka v jakékoliv podobě, nejen jako příloha, ale také jako součást různých placiček, salátů nebo nádivek a také čočková polévka. Nemusíte zůstávat jen u běžné zelené čočky, na výběr máte také žlutou, červenou nebo dokonce černou. Nabízí se celá řada receptů s čočkou a byla by škoda si některý z nich na Nový rok neuvařit.

Pokračování

Zdravotní kalkulačka

:
: