Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 
 

Potraviny

Natrhala lupení, lupeníčka...

Obrázek

Zeleninové saláty jsou populární po celý rok, avšak v každé jeho části by měly mít trochu jinou skladbu, především by měly využívat sezónní suroviny. Základem je ve většině případů listová zelenina, ať už jeden druh či míchaná. A právě na salátové „lupení“ se dnes podíváme podrobněji.

Pokračování

Květáková rýže

Obrázek

Také nemáte v letních vedrech chuť na příliš těžká jídla, kterým navíc musíte věnovat několik hodin u plotny, ale zároveň už se vám omrzely zeleninové saláty a kuskus? Pak byste měli vyzkoušet květákovou rýži – vypadá jako rýže a stejně se i využívá, ale ve skutečnosti se o rýži nejedná.

Pokračování

Kokosová voda – zdravé letní osvěžení

Obrázek

Způsobů, jak se v letních parnech osvěžit, je mnoho. Stálicí je voda s mátou a citronem, na výsluní se dostávají také různá smoothies nebo třeba indický jogurtový nápoj lasí. A také voda z mladých kokosů, kterou si představíme v dnešním článku.

Pokračování

Karotenoidy

Obrázek

Vážně je mrkev dobrá na oči? Brýlí vás asi nezbaví, ale ke zdraví očí její konzumace skutečně přispívá. A to díky obsahu karotenoidů, rostlinných barviv, které mají řadu blahodárných účinků na lidské zdraví. Chcete se o nich dozvědět víc?

Pokračování

Sušené maso pro doplnění energie

Obrázek

Všichni sportovci a vášniví návštěvníci fitness center zpozorněte! Jistě děláte všechno pro to, abyste každý fyzický výkon vyvážili odpovídajícím množstvím kvalitních živin, zejména bílkovin a kvalitních tuků. K tomu vám mohou sloužit proteinové tyčinky, smoothie nebo třeba sušené maso.

Pokračování

Nakládání do medu

Obrázek

Přemýšlíte, jak uchovat všechny ty nádherné květy, kterými se teď pyšní naše zahrady, lesy a louky? Jak zachovat jejich chuť a získat navíc nějaké látky prospěšné pro zdraví? Existuje několik způsobů konzervace, my si dnes přiblížíme jeden trochu opomíjený – nakládání do medu.

Pokračování

Sójové mléko

Obrázek

Stále více lidí se dnes ze zdravotních či etických důvodů spoléhá na rostlinná mléka namísto těch živočišných. Rostlinná mléka jsou ale mnohem dražší než běžné kravské mléko, a pokud je pijete a zároveň používáte i při vaření a pečení, může vás to stát opravdu hodně. A přitom si můžete vyrobit vlastní rostlinná mléka doma!

Pokračování

Ovocné a zeleninové nápoje: odšťavňování vs. mixování

Obrázek

Pravidelné doplňování vitaminů je důležité vždy, ale v současné situaci ještě více nabývá na významu. Málokdo sní každý den doporučovaných pět porcí ovoce a zeleniny, někdo občas nemá za celý den dokonce ani jedinou porci. Pokud i vy máte problém dostat do sebe nebo svých blízkých dostatek vitaminů v přirozené podobě, zvažte výrobu domácích ovocných a zeleninových nápojů.

Pokračování

Čím nahradit živočišné produkty při pečení

Obrázek

Možná jste se rozhodli vyzkoušet veganskou stravu nebo k vám jen nějaký vegan přijde na návštěvu a vy nevíte, jaké pohoštění připravit. A nebo možná při současné situaci nemáte dostatek vajec nebo mléka, abyste upekli svoje oblíbené moučníky. Ať je to jakkoliv, bude se vám hodit vědět, čím živočišné produkty při pečení nahradit.

Pokračování

Česká superpotravina? Jednoznačně mák!

Obrázek

Dnes jsou v kurzu tzv. superpotraviny, tedy potraviny, které obsahují vysoký obsah vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Kupujeme proto chia semínka, quinou, avokádo, kakaové boby... A přitom jedna superpotravina nám leží přímo u nosu a za příznivější cenu – mák!

Pokračování

Chcete jíst zdravěji? Začněte bulgurem!

Obrázek

Možná jste si na Nový rok předsevzali, že se začnete stravovat zdravěji, teď však tápete, jak na to. Když ze dne na den přestanete jíst tučná jídla a místo nich poobědváte mističku salátu, vaše tělo vám příliš nepoděkuje a pravděpodobně si ani moc nepochutnáte. Musíte postupovat krůček po krůčku, poradíme vám jak.

Pokračování

Domácí fermentované nápoje: Vodní kefír a zázvorové pivo

Obrázek

V posledním díle našeho seriálu o domácí výrobě fermentovaných probiotických nápojů si představíme hned dvě kultury – tibi krystaly, vyrábějící vodní kefír, a GBP krystaly, vytvářející zázvorové pivo. Díky nim si můžete vyrobit vlastní perlivou limonádu, která na rozdíl od těch kupovaných nebude plná cukru, umělých barviv a konzervantů.

Pokračování

Domácí fermentované nápoje: Kombuchový čaj

Obrázek

Kombuchu si zamiluje každý,kdo má rád kvalitní čaje zajímavé chuti. Jedná se totiž o společenství mikroorganismů, které se živí čajem a vytvářejí z něj superzdravý probiotický nápoj. Můžete ho sehnat i v obchodě, proč ho ale kupovat, když si můžete vyrobit vlastní?

Pokračování

Domácí fermentované nápoje: Mléčný kefír

  Obrázek

V prvním dílu série článků o domácích fermentovaných nápojích jsme se dozvěděli, co to vlastně je fermentace a čím fermentované pokrmy přispívají ke zdraví našeho organismu. Dnes se seznámíme s výrobou prvního z vybraných nápojů, mléčného kefíru z tibetské houby.

Pokračování

Domácí fermentované nápoje: Úvod

Obrázek

Ochladilo se, prší a začínají řádit chřipky, kašel a nachlazení. Abyste se plnému nosu a bolesti v krku vyhnuli, musíte udržovat svůj imunitní systém v co nejlepší kondici. K tomu je dobré nejen jíst hodně ovoce a zeleniny, ale také podporovat zdravou střední mikroflóru prostřednictvím fermentovaných potravin a nápojů.

Pokračování

Jackfruit – ovoce, které nahradí maso

Obrázek

Už jste slyšeli o ovoci s názvem jackfruit? Na pultech supermarketů se s ním asi nesetkáte, musíte za ním vyrazit na exotické trhy nebo do obchodu s asijskými a africkými potravinami. Anebo si kupte sušený v prodejnách zdravé výživy. Určitě ho ale vyzkoušejte, v tomto článku zjistíte proč.

Pokračování

Tofu na grilu

Obrázek

Že si vegetariáni a vegani nemohou pořádně užít grilovací párty? Ale kdeže! Mohou grilovat zeleninu, vegetariáni sýry, luštěninové a zeleninové burgery a v neposlední řadě tofu. To mezi masožravci nemá příliš dobrou pověst, když ho ale vyzkoušíte ogrilované, možná změníte názor.

Pokračování

Rostlinné jogurty a sýry

Obrázek

V minulém článku jsme si přiblížili výrobu rostlinných mlék v domácích podmínkách. Pro vegany a alergiky na laktózu existují kromě nich i jiné rostlinné náhražky mléčných výrobků – smetana, jogurt, sýry… Všechny je můžete vyrobit doma, smetana je jen rostlinné mléko s menším podílem vody. Na jogurty a sýry se podíváme podrobněji.

Pokračování

Domácí rostlinná mléka

Obrázek

Stále více lidí zcela nebo alespoň částečně nahrazuje běžné kravské mléko rostlinnými nápoji, a to buď kvůli veganskému stylu života, alergii na laktózu, kvůli obsahu zdraví prospěšných látek, anebo jednoduše proto, že je to „in“. Regály obchodů jsou plné nejrůznějších rostlinných mlék, kdekoho ale může odradit jejich cena. Naučte se je raději vyrábět sami doma!

Pokračování

Čaje bez kofeinu

Obrázek

Stejně jako káva má i čaj mnoho příznivců a stylové čajovny dnes zažívají velký boom. Černé, zelené ani bílé čaje však nejsou příliš vhodné pro osoby se zvýšenou citlivostí na kofein, u nichž se může objevit zrychlená srdeční činnost, bolesti břicha, nervozita a další potíže. Ale i takoví lidé si mohou vychutnat šálek čaje, existuje totiž mnoho druhů, které kofein vůbec neobsahují.

Pokračování

Zdravotní kalkulačka

:
: