Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 
 

Témata

Máme se vyhýbat tukům?

Obrázek

Tuky jsou dnes takovým strašákem, podobně jako bílá mouka, cukr a éčka. Tučným pokrmům se mnoho z nás snaží vyhýbat, což je v jistých případech rozhodně správně, na druhou stranu ale tuky potřebujeme pro správnou činnost svého organismu. Jak tedy zajistit příjem tuku, abychom svému zdraví neuškodili, nýbrž prospěli?

Pokračování

Nejlepší potraviny pro úpravu krevního tlaku

Obrázek

Se špatným krevním tlakem se potýká nejeden z nás. Možná vás překvapí, že se tento problém zdaleka netýká jen starších osob, ale i mladých, kteří jsou často ve stresu nebo žijí nevhodným životním stylem. S vysokým i nízkým tlakem se naštěstí dá bojovat, aniž byste se museli dopovat prášky.

Pokračování

Zeleninové a ovocné saláty ke grilování

Obrázek

V naší zemi snad nenajdete nikoho, kdo nerad griluje, s trochou nadsázky by se dalo říct, že je to takové naše národní hobby. Jíst pořád jen grilované maso a uzeniny je ale trochu jednotvárné a navíc nepříliš zdravé pro naše těla. Proto nezapomínejte společně s grilovanými pochoutkami servírovat i čerstvé domácí saláty.

Pokračování

Zázračný rakytník

Obrázek

Hledáte nějaký přírodní prostředek na posílení imunity po dlouhé zimě? Možností je hned několik – goji, česnek, lichořeřišnice… A nebo rakytník, drobné oranžové bobulky plné zdraví. Ty zrají od srpna do září a mají většinou nakyslou, někdy také nahořklou nebo sladkou chuť.

Pokračování

Éčka v potravinách – jak moc jsou nebezpečná?

Obrázek

Zajímáte se o to, co jíte či dokonce co dáváte k jídlu svým dětem? Pokud vám to připadá jako ztráta času, měli byste svůj přístup přehodnotit. V průmyslově vyráběných potravinách totiž naleznete celou řadu látek, které by tam vůbec být nemusely, právě díky nim jsme ale s daným produktem tak spokojeni. Je však třeba brát na vědomí, že bolesti hlavy, kopřivka nebo hyperaktivita dětí, tedy zdravotní problémy dnes zcela běžné, mohou být následkem konzumace těchto aditiv.

Pokračování

Lehké a chutné zeleninové pomazánky

Obrázek

Teď na konci léta se řada domácností potýká s nadměrnou úrodou domácí zeleniny a mnohá hospodyňka se snaží propašovat ji do jídelníčku tak, aby nikdo neprotestoval, což ale nemusí být vždy snadné. Zároveň se neúprosně blíží začátek nového školního roku a s ním věčný problém, co dát dětem ke svačině zdravého a chutného. Řešením obou těchto záludných úkolů jsou zeleninové pomazánky. Takové, které chutnají dospělým i dětem.

Pokračování

100 tipů na hubnutí – svačiny, pitný režim a zdravé potraviny

Obrázek

A je tu poslední díl našeho miniseriálu o hubnutí! Minule jsme si ukázali, jak snadno připravit chutné a především zdravé snídaně, obědy a večeře. To ale nestačí, protože, jak jistě víte, člověk by měl mít každý den pět až šest jídel. Řekneme vám tedy jak na zdravé svačiny, které zachutnají nejen vám, ale i vašim dětem.

Pokračování

100 tipů na hubnutí - snídaně, oběd a večeře

Obrázek

V předchozích dvou dílech seriálu o hubnutí jsme se seznámili nejen s tím, jak správně sportovat a odpočívat, ale také zásady tvorby správného jídelníčku na hubnutí. Kde ale brát inspiraci, jaká jídla připravovat, abyste se stravovali lehce, zdravě i chutně a zároveň nejedli pořád to samé? V tomto článku vám dáme spoustu tipů!

Pokračování

Paleo dieta

Obrázek

Paleo dieta – správněji strava – pomáhá především spalování tuků a růstu svalové hmoty, zvyšuje výkonnost a má i mnoho dalších příznivých zdravotních účinků.

Pokračování

Náhradní sladidla v potravinách a nápojích

Náhradní sladidla dodávají mnoha druhům potravin a nápojů sladkou příchuť nebo chuť. Jsou to poměrně složitě vyráběné chemické látky, nepatří mezi monosacharidy ani disacharidy a například med nebo fruktóza, které mají přírodní původ, se za náhradní sladidla nepovažují.

Pokračování

Siřičitany používané v potravinářství

Siřičitany působí jako konzervanty a antioxidanty. Používají se například při výrobě vína, pekařských produktů, masa a masných výrobků, ale také u čerstvého i sušeného ovoce a zeleniny.

Pokračování

Enzymy v potravinářském průmyslu

Enzymy se u potravin a nápojů používají jako konzervační prostředky, prodlužující trvanlivost. Zlepšují také vlastnosti pekařských a cukrářských výrobků. Většina v potravinářství používaných enzymů ale může vyvolávat alergické reakce.

Pokračování

Zpevňující látky užívané v potravinářství

Zpevňující látky pozitivně ovlivňují pevnost a případně také křehkost u mnoha druhů ovoce a zeleniny. V reakci s želírujícími látkami také ztužují gely a želírující směsi.  Nejznámější zpevňující látkou je cukr, který ale mezi tyto přídatné látky nepatří.

Pokračování

Látky zlepšující mouku

Látky zlepšující mouku vylepšují vlastnosti mouky pro zpracování do těsta a při pečení.

Pokračování

Sekvestranty používané v potravinářském průmyslu

Sekvestranty zlepšují kvalitu a stabilitu potravinářských výrobků. Jsou to v podstatě konzervanty se schopností vázat volné ionty kovů z látek v potravinách a zabraňují tím jejich nežádoucím reakcím v potravinách. 

Pokračování

Plnidla používaná v potravinářském průmyslu

Plnidla v potravinách zvětšují jejich objem a přitom nezvyšují jejich energetickou hodnotu. Jejich využívání je nejčastější u různých druhů cukrovinek, žvýkaček a také u nízkokalorických potravin.

Pokračování

Zvlhčující látky v potravinářských výrobcích

Zvlhčující látky působí proti účinkům vzduchu s nízkou relativní vlhkostí a ochraňují tak potraviny před vysycháním. Mezi zvlhčující látky patří i ty, které podporují rozpouštění práškovým potravin ve vodním prostředí.

Pokračování

Pěnotvorné látky a odpěňovače v potravinářském průmyslu

Pěnotvorné látky umožňují vytváření stejnorodé disperze plynné fáze v kapalných i tuhých potravinách.

Odpěňovače snižují množství vytvořené pěny nebo i zabraňují jejímu vytváření.  

Pokračování

Balicí plyny a propelanty v potravinářských výrobcích

Balicí plyny se přivádějí do obalů před, v průběhu nebo po vložení potraviny do obalu a často slouží i k prodloužení trvanlivosti potravin.

Propelanty jsou plyny, které vytlačují potraviny z obalů.

Pokračování

Leštící látky v potravinářském průmyslu

Leštící látky se nanášejí na povrch potravin a vytváří na něm lesklý vzhled nebo ochranný povlak. U ovoce a zeleniny také omezují vysychání a snižování hmotnosti. Jedlé nebo snadno odstranitelné povlaky se za leštící látky nepovažují.

Pokračování

Zdravotní kalkulačka

:
: