Výživové doplňky
Sušené maso pro doplnění energie
Všichni sportovci a vášniví návštěvníci fitness center zpozorněte! Jistě děláte všechno pro to, abyste každý fyzický výkon vyvážili odpovídajícím množstvím kvalitních živin, zejména bílkovin a kvalitních tuků. K tomu vám mohou sloužit proteinové tyčinky, smoothie nebo třeba sušené maso.
Pokračování
Zázračný rakytník
Hledáte nějaký přírodní prostředek na posílení imunity po dlouhé zimě? Možností je hned několik – goji, česnek, lichořeřišnice… A nebo rakytník, drobné oranžové bobulky plné zdraví. Ty zrají od srpna do září a mají většinou nakyslou, někdy také nahořklou nebo sladkou chuť.
Pokračování
Vliv na orgány
Mnohé přírodní látky, roslitny atd. půsoní na organimus jako na celek, mnohé jsou pak přínosné hlavně pro určitý orgán, systém. Nejvíce je to patrné na močovém a trávicím systémů.
Pokračování
Rostliny a ostatní
Mnohé rostliny mají výrazný efekt na zdraví i vitalitu člověka. Je možné je označit jako adaptogeny, dále pak jsou to stimulanty a rostliny posilující imunitní systém.
Pomáhají organismu vyrovnat se s nepříznivými podmínkami, ve kterých žijeme – znečištění, záření aj., dokáží zvyšovat vitalitu, odstraňují únavu, pomáhají čelit infekcím.
Pokračování
Rostlinné výtažky a přírodní látky
Mnohé rostliny obsahují látky, které jsou prospěšné našemu zdraví a jsou z nich extrahovány a zpracovávány do podoby, která je snadno vstřebatelná. Mnohdy je totiž rostlinná složka v její přirozené podobě pro tělo hůře dostupná, zpracovatelné a nevyužitelná.
Pokračování
Zelené potraviny
Ovlivňují naše zdraví komplexně, pomáhají předcházet rozvoji civilizačních nemocí, nádorového bujení, pomáhají u již probíhajících nemocí.
Pokračování
Asijské houby
Asijské houby jsou tisíciletou součástí tradiční čínské medicíny, kdy jsou díky jejich univerzálním léčivým schopnostem nazývány božkými houbami, manou nebeskou. Nejstarší písemné zmínky o jejich používání při léčení pocházejí z Indie z doby před pěti tisíci lety.
Je možné je všechny označit za adaptogeny, zdroj vitality a mládí, silný imunostimulant. Hlavně v Číně a Japonsku jsou velmi uznávané, mnohdy i oficiálně schválené jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny. V zemích svého původu jsou často přidávány čerstvé či kuchyňsky zpracované do pokrmů. U nás jou nejčastěji k sehnání v podobě potravinových doplňků.
Pokračování
Chondroprotektiva
Bolestivost kloubů, ztuhlost, omezení rozsahu pohybu i otoky kloubů není problémem jen starších lidí, i u mladších se projevují tyto obtíže. Příčinou bývá zeslabování a degenerace a destrukce kloubní chrupavky, kterou následně nahrazuje kostní hmota, mohou se tvořit různé výrůstky, jež omezují pohyb v kloubu a působí bolest. Nejčastěji jsou postiženy kolenní a kyčelní klouby, ale také meziobratlové ploténky.
Pokračování
Potravinové doplňky pro hubnutí
V současné době, která je spojené spíše se sedavým způsobem života a lidé mají dostatek jídla a málo pohybu, se zvyšuje počet lidí s nadváhou. Nadváha není jen estetickým problémem. Větším rizikem je pro zdraví. Nadváha je spojené s vysokých krevním cholesterolem, vysokým krevním tlakem, a tím i zvýšeným rizikem rozvoje ischemických chorob srdečních až infarktnu myokardu, diabetem druhého typu a poruchách cév, prokrvení, srážení krve, poruchou kosterního aparátu s rozvojem kloubních opotřebení, atróz, taktéž je větší zátěž na ledviny, játra i plíce.
Pokračování
Výživové doplňky pro sportovce
Výživa je pro sportovce velmi důležitá. Díky správně setavenému jídelníčku a využití doplňků, pokud jich je třeba, může sportovec získat zvýšení sportovní výkonnosti – dlouhodobě, tak krátkodobě. Pomáhají s nárustem svalové hmoty, k získání výdrže, ale také při regeneraci po sportovním výkonu.
Pokračování
Minerály a stopové prvky
Jsou důležitou a nepostradatelnou součástí potravy. Krátkodobě si tělo dokáže udržet určitou hladinu minerálů, ale je potřeba je denně doplňovat, jinak čerpá minerály uložené v kostech, svalech, játrech atd. Minerály a stopové prvky jsou součástí enzymatických, syntetických i metabolických procesů v těle. Pomáhají udržovat homoestázu – stálost vnitřního prostředí, přenášet nervové a nervosvalové vzruchy, pomáhají udržet v dobré kondici a posilovat orgány (jod – štítná žláza), neutralizují volné radikály.
Pokračování
Vitamíny
Název vitamín uvedl do praxe polský chemik Kazimír Funk v roce 1911. Vznikl spojením dvou slov – vita – život a dusíkaté sloučeniny – amin, což ovšem bylo chybné, ale název i tak zůstal zachován.
Pokračování
Výživové doplňky
Výživové doplňky na rozdíl od léčiva nemusí projít třemi kroky klinických studií jako léčiva, ale proces schvalování se jim nevyhýbá a řídí se podle vyhlášky 352/2009 Sb, součástí vyhlášky jsou vypsané povolené látky, i látky, které nesmí přípravek obsahovat aj.
Pokračování