Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 
 

Zdravý životní styl

Tofu na grilu

Obrázek

Že si vegetariáni a vegani nemohou pořádně užít grilovací párty? Ale kdeže! Mohou grilovat zeleninu, vegetariáni sýry, luštěninové a zeleninové burgery a v neposlední řadě tofu. To mezi masožravci nemá příliš dobrou pověst, když ho ale vyzkoušíte ogrilované, možná změníte názor.

Pokračování

Rostlinné jogurty a sýry

Obrázek

V minulém článku jsme si přiblížili výrobu rostlinných mlék v domácích podmínkách. Pro vegany a alergiky na laktózu existují kromě nich i jiné rostlinné náhražky mléčných výrobků – smetana, jogurt, sýry… Všechny je můžete vyrobit doma, smetana je jen rostlinné mléko s menším podílem vody. Na jogurty a sýry se podíváme podrobněji.

Pokračování

Zdravé nanuky – udělejte si je doma!

Obrázek

Děsí vás složení nanuků dostupných v obchodem a příčí se vám koupit tyto „dobroty“ dětem? Na druhou stranu zase jistě nechcete, aby byly o nanuky ochuzené. A proto honem do kuchyně a vrhněte se na výrobu vlastních zdravých nanuků! Jistě potěší nejen děti, ale i dospělé.

Pokračování

Zdravé vaření v pomalém hrnci

Obrázek

V dnešním světě málokdo rád čeká. Neustále nás pronásleduje stres a časová tíseň, celé dopoledne strávíme v práci, potom je třeba vyzvednout děti z družiny, odvézt je na kroužek, nakoupit, zařídit vše potřebné, a jakmile se večer dostaneme domů, toužíme už jen po tom, aby byla co nejrychleji večeře na stole. V tom nám může pomoci pomalý hrnec.

Pokračování

Zázračná syrovátka

Obrázek

Asi každému už se stalo, že po otevření bílého jogurtu či žervé objevil vrstvičku podivné nažloutlé tekutiny. Mnoho lidí k ní má odpor a raději ji vylije, někdo možná dokonce pochybuje o zdravotní nezávadnosti onoho výrobku. Ve skutečnosti je touto tekutinou syrovátka a pro naše zdraví je nesmírně cenná.

Pokračování

Zelenina skrytá v lahodných dezertech

Obrázek

Zatímco na ovoce v koláčích, pohárech a zmrzlině jsme zvyklí, dezerty a zelenina nám k sobě moc nejdou. Do dezertu přece patří sladké věci, a to zelenina (až na meloun) není. Omyl! Zelenina se do řady dezertů velmi dobře hodí, na chuti jim rozhodně neuškodí a vniklá sladkost je pak o něco zdravější, takže si ji můžete dopřát bez výčitek.

Pokračování

Romantické sváteční menu pro vegany

Obrázek

Je hezké, když se rozhodnete oslavit svátek svatého Valentýna s milovanou osobou tak, že ji pozvete na večeři, kterou sami připravíte. Obvykle se při této příležitosti servírují například ústřice, steaky a čokoládová pěna, co romantického ale připravit, když jeden z vás (nebo dokonce oba) jí pouze rostlinnou stravu?

Pokračování

Zdravotní účinky meditace

Obrázek

V dnešním uspěchaném světě mnoho Evropanů hledá duševní klid i zdraví v tradičních náboženských a léčitelských systémech Východu. Mezi oblíbené způsoby, jak se vypořádat se stresem, patří bezesporu meditace. Ta má vědecky prokázané účinky na zdraví, a právě o nich dnes bude řeč.

Pokračování

Vitamin D: Jak ho získat i bez sluníčka?

Obrázek

Vitamin D patří mezi látky, které jsou pro naše tělo nezbytné, ale získává ho jen velmi těžko, především v zimním období. Vzniká totiž při dopadu slunečních paprsků na kůži, a tak není žádným překvapením, že v zimě je jeho příjem žalostně nízký. Naštěstí existují i potraviny, které vitamin D obsahují a které mohou posloužit jako jeho náhradní zdroj tehdy, když je slunečního svitu nedostatek.

Pokračování

Do nového roku zdravě

Obrázek

Novoroční předsevzetí se často týkají zdravotního stylu: zhubnu, přestanu kouřit, začnu běhat, přestanu jíst smažené… Drastické diety a hodiny každodenně strávené v posilovně sice nejsou příliš vhodné, drobné změny životního stylu ale rozhodně nejsou na škodu. Obzvláště po vánočních svátcích. Proto vám přinášíme několik tipů, jak vykročit do nového roku správně a zdravě.

Pokračování

Ajurvéda III. - Recepty pro vyrovnání dóš

Obrázek

V předchozích dvou dílech jsme se seznámili s jednotlivými tělesnými typy, s nimiž pracuje indické lékařství zvané ajurvéda, a taky s obecnými pravidly jejich stravování. Dnes si společně uvaříme jídla, která jsou nejen chutná, ale také vedou k vyrovnání dóš a nastolení rovnováhy v organismu.

Pokračování

Ajurvéda II. - Zásady správného stravování

Obrázek

V prvním dílu našeho nového seriálu o ajurvédě jsme si představili tři energetické principy zvané dóši, jejichž harmonie je základem fyzického i psychického zdraví. V dnešním pokračování si představíme tělesné typy, které z nauky o dóšách vycházejí, a řekneme si, jak by se osoby s jednotlivými typy měli stravovat.

Pokračování

Ajurvéda I. - Indická cesta ke zdraví

Obrázek

V dnešním uspěchaném světě jsme si zvykli řešit zdravotní problémy všemožnými léky, málokdy ale pátráme po příčině onoho problému a snažíme se ho řešit přirozenou cestou, pomocí správného životního stylu, bylinek a potravin. Pro ty, kdo by chtěli zlepšit svůj zdravotní stav (nejen fyzický, ale i psychický), jsme připravili celou sérii článků o ajurvédě. V dnešním, prvním dílu si řekneme, co ajurvéda vlastně je a na jakých principech staví.

Pokračování

Máme se vyhýbat tukům?

Obrázek

Tuky jsou dnes takovým strašákem, podobně jako bílá mouka, cukr a éčka. Tučným pokrmům se mnoho z nás snaží vyhýbat, což je v jistých případech rozhodně správně, na druhou stranu ale tuky potřebujeme pro správnou činnost svého organismu. Jak tedy zajistit příjem tuku, abychom svému zdraví neuškodili, nýbrž prospěli?

Pokračování

Jak si v kanceláři udržet zdraví i figuru

Obrázek

Když máte strávit celý den zavření v kanceláři a ze své kolečkové židle za počítačem se sotva můžete zvednout, vaše tělo dostává zabrat. Mohou vás bolet záda nebo krční páteř a také můžete zpozorovat mírné přibírání na váze, případně i drobné špíčky. Pravděpodobně vás od monitoru rozbolí i oči. Jak těmto drobným, ale nepříjemným problémům zabránit?

Pokračování

Odšťavňujeme snadno a rychle

Obrázek

Schválně, kolik porcí ovoce a zeleniny denně sníte? Průměrný člověk má do svého jídelníčku zahrnout 400 g ovoce a zeleniny každý den, zelenina by měla převažovat. Takové množství může být někdy obtížné spořádat v syrovém stavu, a tak je vhodné ovoce a zeleninu různě upravovat. Skvělou volbou je odšťavňování.

Pokračování

Nejlepší potraviny pro úpravu krevního tlaku

Obrázek

Se špatným krevním tlakem se potýká nejeden z nás. Možná vás překvapí, že se tento problém zdaleka netýká jen starších osob, ale i mladých, kteří jsou často ve stresu nebo žijí nevhodným životním stylem. S vysokým i nízkým tlakem se naštěstí dá bojovat, aniž byste se museli dopovat prášky.

Pokračování

Seitan: Místo masa pšeničný lepek

Obrázek

Čím dál tím více lidí přechází na čistě rostlinnou stravu, důvody mohou být zdravotní, ekonomické, etické či jakékoliv jiné. Každý vegan i vegetarián potřebuje hodnotný zdroj bílkovin, které ostatní přijímají hlavně z masa. Jednou z možností, jak zásobit své tělo proteiny, je seitan.

Pokračování

Tipy pro nákup a úpravu ryb

Obrázek

Kdy jindy si vychutnat čerstvě ulovenou rybu než v létě? Ryby jsou skvělé grilované, jsou lehké a svěží, což z nich činí ideální letní oběd nebo večeři. V létě se ale také vše rychleji kazí, a proto je při výběru ryb třeba zvýšená pozornost. Jak nakoupit jen zaručeně čerstvé ryby a jak s nimi následně zacházet, to se dozvíte v tomto článku.

Pokračování

Co si sbalit na výlet do přírody?

Obrázek

Snad každá česká rodina si o prázdninách ráda vyrazí na celodenní výlet do přírody. Může to být den strávený u rybníka, v lese nebo třeba ve skalním městě. Na všech těchto místech vám brzy vyhládne a spoléhat se na stánky s občerstvením není zrovna nejlepší nápad, a proto doporučujeme sbalit si jídlo s sebou. Potřebovat toho ale budete mnohem víc.

Pokračování

Zdravotní kalkulačka

:
: