Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 
 

Zdravý životní styl

Domácí fermentované nápoje: Vodní kefír a zázvorové pivo

Obrázek

V posledním díle našeho seriálu o domácí výrobě fermentovaných probiotických nápojů si představíme hned dvě kultury – tibi krystaly, vyrábějící vodní kefír, a GBP krystaly, vytvářející zázvorové pivo. Díky nim si můžete vyrobit vlastní perlivou limonádu, která na rozdíl od těch kupovaných nebude plná cukru, umělých barviv a konzervantů.

Pokračování

Domácí fermentované nápoje: Kombuchový čaj

Obrázek

Kombuchu si zamiluje každý,kdo má rád kvalitní čaje zajímavé chuti. Jedná se totiž o společenství mikroorganismů, které se živí čajem a vytvářejí z něj superzdravý probiotický nápoj. Můžete ho sehnat i v obchodě, proč ho ale kupovat, když si můžete vyrobit vlastní?

Pokračování

Domácí fermentované nápoje: Mléčný kefír

  Obrázek

V prvním dílu série článků o domácích fermentovaných nápojích jsme se dozvěděli, co to vlastně je fermentace a čím fermentované pokrmy přispívají ke zdraví našeho organismu. Dnes se seznámíme s výrobou prvního z vybraných nápojů, mléčného kefíru z tibetské houby.

Pokračování

Domácí fermentované nápoje: Úvod

Obrázek

Ochladilo se, prší a začínají řádit chřipky, kašel a nachlazení. Abyste se plnému nosu a bolesti v krku vyhnuli, musíte udržovat svůj imunitní systém v co nejlepší kondici. K tomu je dobré nejen jíst hodně ovoce a zeleniny, ale také podporovat zdravou střední mikroflóru prostřednictvím fermentovaných potravin a nápojů.

Pokračování

Máme se bát glutamátů?

Obrázek

Glutamáty dnes platí za velké strašáky a mnozí z nás raději sáhnou po výrobku, jehož etiketa velkými písmeny hlásí „bez glutamátů“. Je náš přístup správný? Opravdu jsou glutamáty tak nebezpečné, že bychom se jim měli obloukem vyhýbat?

Pokračování

Co vlastně znamená BIO?

Obrázek

Nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i v supermarketech a dokonce i v drogeriích je dnes možno zakoupit produkty se značkou bio. V povědomí většiny obyvatel jde o potraviny, které jsou nějakým způsobem kvalitnější, ohleduplnější k přírodě a v neposlední řadě také dražší než běžné výrobky – to je ale dost chabý popis. Co nám toto označení ve skutečnosti říká a vyplatí se bioprodukty kupovat?

Pokračování

Zelenina jako příloha

Obrázek

Jaká příloha je ve vaší rodině nejoblíbenější? Brambory na různé způsoby, nebo raději těstoviny či dokonce houskové knedlíky? Jsou sice chutné, není ale příliš vhodné jíst je každý den. O dost zdravější varianta je zeleninová příloha – a lze ji připravit tak, že bude chutnat i těm, kdo zeleninu zrovna moc nemusí.

Pokračování

Tofu na grilu

Obrázek

Že si vegetariáni a vegani nemohou pořádně užít grilovací párty? Ale kdeže! Mohou grilovat zeleninu, vegetariáni sýry, luštěninové a zeleninové burgery a v neposlední řadě tofu. To mezi masožravci nemá příliš dobrou pověst, když ho ale vyzkoušíte ogrilované, možná změníte názor.

Pokračování

Rostlinné jogurty a sýry

Obrázek

V minulém článku jsme si přiblížili výrobu rostlinných mlék v domácích podmínkách. Pro vegany a alergiky na laktózu existují kromě nich i jiné rostlinné náhražky mléčných výrobků – smetana, jogurt, sýry… Všechny je můžete vyrobit doma, smetana je jen rostlinné mléko s menším podílem vody. Na jogurty a sýry se podíváme podrobněji.

Pokračování

Zdravé nanuky – udělejte si je doma!

Obrázek

Děsí vás složení nanuků dostupných v obchodem a příčí se vám koupit tyto „dobroty“ dětem? Na druhou stranu zase jistě nechcete, aby byly o nanuky ochuzené. A proto honem do kuchyně a vrhněte se na výrobu vlastních zdravých nanuků! Jistě potěší nejen děti, ale i dospělé.

Pokračování

Zdravé vaření v pomalém hrnci

Obrázek

V dnešním světě málokdo rád čeká. Neustále nás pronásleduje stres a časová tíseň, celé dopoledne strávíme v práci, potom je třeba vyzvednout děti z družiny, odvézt je na kroužek, nakoupit, zařídit vše potřebné, a jakmile se večer dostaneme domů, toužíme už jen po tom, aby byla co nejrychleji večeře na stole. V tom nám může pomoci pomalý hrnec.

Pokračování

Zázračná syrovátka

Obrázek

Asi každému už se stalo, že po otevření bílého jogurtu či žervé objevil vrstvičku podivné nažloutlé tekutiny. Mnoho lidí k ní má odpor a raději ji vylije, někdo možná dokonce pochybuje o zdravotní nezávadnosti onoho výrobku. Ve skutečnosti je touto tekutinou syrovátka a pro naše zdraví je nesmírně cenná.

Pokračování

Zelenina skrytá v lahodných dezertech

Obrázek

Zatímco na ovoce v koláčích, pohárech a zmrzlině jsme zvyklí, dezerty a zelenina nám k sobě moc nejdou. Do dezertu přece patří sladké věci, a to zelenina (až na meloun) není. Omyl! Zelenina se do řady dezertů velmi dobře hodí, na chuti jim rozhodně neuškodí a vniklá sladkost je pak o něco zdravější, takže si ji můžete dopřát bez výčitek.

Pokračování

Romantické sváteční menu pro vegany

Obrázek

Je hezké, když se rozhodnete oslavit svátek svatého Valentýna s milovanou osobou tak, že ji pozvete na večeři, kterou sami připravíte. Obvykle se při této příležitosti servírují například ústřice, steaky a čokoládová pěna, co romantického ale připravit, když jeden z vás (nebo dokonce oba) jí pouze rostlinnou stravu?

Pokračování

Zdravotní účinky meditace

Obrázek

V dnešním uspěchaném světě mnoho Evropanů hledá duševní klid i zdraví v tradičních náboženských a léčitelských systémech Východu. Mezi oblíbené způsoby, jak se vypořádat se stresem, patří bezesporu meditace. Ta má vědecky prokázané účinky na zdraví, a právě o nich dnes bude řeč.

Pokračování

Vitamin D: Jak ho získat i bez sluníčka?

Obrázek

Vitamin D patří mezi látky, které jsou pro naše tělo nezbytné, ale získává ho jen velmi těžko, především v zimním období. Vzniká totiž při dopadu slunečních paprsků na kůži, a tak není žádným překvapením, že v zimě je jeho příjem žalostně nízký. Naštěstí existují i potraviny, které vitamin D obsahují a které mohou posloužit jako jeho náhradní zdroj tehdy, když je slunečního svitu nedostatek.

Pokračování

Do nového roku zdravě

Obrázek

Novoroční předsevzetí se často týkají zdravotního stylu: zhubnu, přestanu kouřit, začnu běhat, přestanu jíst smažené… Drastické diety a hodiny každodenně strávené v posilovně sice nejsou příliš vhodné, drobné změny životního stylu ale rozhodně nejsou na škodu. Obzvláště po vánočních svátcích. Proto vám přinášíme několik tipů, jak vykročit do nového roku správně a zdravě.

Pokračování

Ajurvéda III. - Recepty pro vyrovnání dóš

Obrázek

V předchozích dvou dílech jsme se seznámili s jednotlivými tělesnými typy, s nimiž pracuje indické lékařství zvané ajurvéda, a taky s obecnými pravidly jejich stravování. Dnes si společně uvaříme jídla, která jsou nejen chutná, ale také vedou k vyrovnání dóš a nastolení rovnováhy v organismu.

Pokračování

Ajurvéda II. - Zásady správného stravování

Obrázek

V prvním dílu našeho nového seriálu o ajurvédě jsme si představili tři energetické principy zvané dóši, jejichž harmonie je základem fyzického i psychického zdraví. V dnešním pokračování si představíme tělesné typy, které z nauky o dóšách vycházejí, a řekneme si, jak by se osoby s jednotlivými typy měli stravovat.

Pokračování

Ajurvéda I. - Indická cesta ke zdraví

Obrázek

V dnešním uspěchaném světě jsme si zvykli řešit zdravotní problémy všemožnými léky, málokdy ale pátráme po příčině onoho problému a snažíme se ho řešit přirozenou cestou, pomocí správného životního stylu, bylinek a potravin. Pro ty, kdo by chtěli zlepšit svůj zdravotní stav (nejen fyzický, ale i psychický), jsme připravili celou sérii článků o ajurvédě. V dnešním, prvním dílu si řekneme, co ajurvéda vlastně je a na jakých principech staví.

Pokračování

Zdravotní kalkulačka

:
: