Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 
 

Protispékavé látky v potravinářských výrobcích

Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
1 46

Protispékavé - protihrudkující - látky se využívají k snížení spojování jednotlivých částic potravin k sobě.  Nejčastěji se přidávají do rýže, solí, plátkových a strouhaných sýrů, ale i do cukrovinek nebo koření.

Protispékavé látky se označují i jako protihrudkující. Hlavním účelem jejich používání v potravinářském průmyslu je zabránit ulpívání jednotlivých částic potravin na sobě. Nejvíce se používá oxid křemičitý a různé křemičitany.

Používají se především v práškových potravinách a při výrobě plátkových a strouhaných sýrů, přidávají se do jedlé soli, koření a rýže. Využívají se i do různých tablet a doplňků stravy i na povrchy masných výrobků a cukrovinek.

Protispékavé látky jsou v několika skupinách přídatných látek a některé se používají i k jiným účelům. Dělí se na

  • přírodní a přírodně identické
  • polosyntetické a syntetické

Protispékavé látky z přírodních zdrojů, které jsou bezpečné a bez nežádoucích zdravotních účinků

  • E 336 - Vinany draselné

Protispékavé látky získané synteticky z látek živočišného původu bez nepříznivých vedlejších účinků na zdraví

  • E 572 - Stearan hořečnatý
  • E 542 - Jedlý fosfát
  • E 470 - Sodné, draselné,vápenaté a hořečnaté soli mastných kyselin

Pro lidské zdraví zcela bezpečné protispékavé látky získané syntetickou cestou z látek přírodního původu

  • E 170 - Uhličitany vápenaté
  • E 460 - Celulózy
  • E 551 - Oxid křemičitý

Protispékavé látky získané syntetickou cestou z látek přírodního původu a přírodně identické protihrudkující látky, u kterých nejsou prokázané negativní účinky na zdraví

  • E 341 - Fosforečnany vápenaté
  • E 343 - Fosforečnany hořečnaté
  • E 504 - Uhličitany hořečnaté
  • E 516 - Síran vápenatý
  • E 518 - Síran hořečnatý
  • E 529 - Oxid vápenatý
  • E 530 - Oxid hořečnatý
  • E 535 - Ferrokyanid sodný
  • E 536 - Ferrokyanid draselný
  • E 538 - Ferrokyanid vápenatý
  • E 541 - Fosforečnan sodnohlinitý
  • E 552 - Křemičitan vápenatý
  • E 553a - Křemičitan hořečnatý
  • E 553b - Talek
  • E 554 - Hlinitokřemičitan sodný
  • E 555 - Hlinitokřemičitan draselný
  • E 556 - Hlinitokřemičitan vápenatý
  • E 559 - Křemičitan hlinitý
  • E 900 - Dimethylsilikonový olej
  • E 953 - Isomalt

Zdraví člověka negativně ovlivňující protispékavé látky, které mohou způsobit i alergické reakce. Nejsou vhodné pro děti.

  • E 1503 - Ricinový olej
  • E 558 - Křemičitan hlinitohořečnatý
  • E 421 - Mannitol

Zakázané protispékavé látky

  • E 381 - Citronan železitoamonný
  • E 550 - Křemičitan sodný

V ČR a EU zakázané protispékavé látky mohou být v potravinách, které byly vyrobeny mimo země Evropské unie, ale do ČR a EU jsou dovezené a prodávají se zde

Převážná většina protispékavých - protihrudkujících - látek nemá prokazatelně negativní účinky na lidský organismus. I v tomto případě přídatných látek se jejich používání řídí přísnými předpisy, které také určují maximální povolené množství. Tzv. E-látek je ale v jednou druhu potraviny možné použít i několik a tak je vždy vhodné si důkladně přečíst na obalu složení. Pokud jsou použity přídatné látky negativně působící na organismus nebo dokonce ohrožující zdraví, pak je nejlepší takové potraviny nekonzumovat.

 

 

Komentáře

Zdravotní kalkulačka

:
: