Sekvestranty používané v potravinářském průmyslu

Sekvestranty zlepšují kvalitu a stabilitu potravinářských výrobků. Jsou to v podstatě konzervanty se schopností vázat volné ionty kovů z látek v potravinách a zabraňují tím jejich nežádoucím reakcím v potravinách. 

Sekvestranty jsou látky, které na sebe vážou volné ionty kovů a zabraňují tak nežádoucím reakcím, které by v potravinách mohly vzniknout – například sraženinám, zakalením, změnám barvy… jsou účinné především na ionty mědi, železa a niklu a působí i jako katalyzátory při oxidaci tuků v potravinářských výrobcích. Používají se pro zlepšení kvality a trvanlivosti i stability potravin.

Sekvestranty jsou v několika skupinách přídatných látek. Většina z nich nemá prokázané negativní účinky na lidské zdraví. Dělí se na

  • přírodní a přírodně identické
  • polosyntetické a syntetické

Sekvestranty z přírodních zdrojů, které jsou bezpečné a bez nežádoucích zdravotních účinků

  • E 330 - Kyselina citronová
  • E 336 - Vinany draselné

Zcela bezpečné a lidskému zdraví neškodící uměle získané sekvestranty přírodního původu a přírodně identické syntetické látky  

  • E 262 - Octany sodné
  • E 331 - Citronany sodné
  • E 332 - Citronany draselné
  • E 333 - Citronany vápenaté
  • E 334 - Kyselina vinná
  • E 335 - Vinany sodné
  • E 337 - Vinan sodnodraselný
  • E 500 - Uhličitany sodné
  • E 500(i) - Uhličitan sodný
  • E 575 - Glukonolakton
  • E 576 - Glukonan sodný
  • E 577 - Glukonan draselný
  • E 1505 - Triethyl-citrát
  • E 578 - Glukonan vápenatý

Uměle získané sekvestranty přírodního původu a přírodně identické látky bez prokázaných negativních účinků na organismus člověka

  • E338 - Kyselina fosforečná
  • E339 - Fosforečnany sodné
  • E340 - Fosforečnany draselné
  • E341 - Fosforečnany vápenaté
  • E380 - Citronan triamonný
  • E968 - Erythritol

Syntetické sekvestranty s možnými negativními účinky na lidské zdraví

  • E420 - Sorbitol
  • E452 - Polyfosforečnany ( sodný, draselný a vápenatý )

Pro zdraví člověka nepříznivé syntetické sekvestranty, způsobující alergické reakce

  • E385 - Ethylendiamintetraacetát vápenato-disodný

Zakázané sekvestranty

  • E 384 - Citronan isopropylnatý
  • E 386 - Ethylendiamintetraacetát disodný
  • E 387 - Oxystearin
  • E 388 - Kyselina thiodipropionová

V ČR a EU zakázané látky se mohou vyskytovat v potravinách, které byly vyrobené mimo země Evropské unie a do ČR a EU dovezené.

Sekvestranty nemají v převážné většině negativní vliv na lidský organismus. Účinky těchto zdraví neškodících látek jsou pro potraviny dokonce prospěšné, protože volné ionty kovů - tzv. volné radikály - by mohly ve větším množství zdravotní problémy způsobovat. Vzhledem k tomu, že do potravin se ale přidává i několik různých E-látek současně a další již mohou být škodlivé, měl by se spotřebitel zajímat o jejich složení. Pokud se objeví škodlivé nebo nebezpečné přídatné látky, je nejlepší konzumaci potravin s nimi maximálně omezit nebo zcela vyloučit.