Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 

Kimči

Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
1 4

Obrázek

Jak asijská kuchyně proniká na západ, dostává se k nám i tradiční korejský fermentovaný salát kimči. Korejci si bez něj jen těžko dokáží představit většinu jídel a krabička s kimči nesmí přes zimu chybět v žádné domácnosti. A není divu, tenhle pokrm je nejen chutný, až návykový, ale také neobyčejně zdravý.

Receptů na kimči existuje bezpočet – snad každá rodina má své osvědčené složení a také se složení přizpůsobuje ročnímu období a tomu, která zelenina je zrovna v sezóně. Když si budete připravovat kimči doma, můžete si jeho složení také upravit podle toho, co máte rádi nebo co máte zrovna doma.

Základní recept na kimči

  • 1 kg pekingského zelí

  • 1 svazek jarní cibulky

  • 1 bílá ředkev

  • 1 mrkev

  • 4 stroužky česneku

  • 2 lžíce mletého chilli

  • 6 lžic mořské soli

  • 2 lžíce rybí omáčky

  • 1 lžíce medu

  • 1 lžička strouhaného zázvoru

Pekingské zelí rozebereme na jednotlivé listy a nakrájíme na čtverečky velikosti sousta. Smícháme je s 5 lžícemi soli a necháme alespoň 2 hodiny (nebo klidně i přes noc) uležet. Potom zelí opakovaně proplachujeme, abychom se zbavili přebytečné soli – průběžně zelí ochutnáváme, a až bude slané tak akorát, je připravené k použití. Připravíme si ostatní zeleninu – jarní cibulky nakrájíme na kolečka, ředkev a mrkev na špalíčky. Česnek utřeme a smícháme se strouhaným zázvorem, medem, rybí omáčkou, lžící soli a mletým chilli. Vzniklou pastu smícháme se zelím a ostatní zeleninou a naplníme do uzavíratelné sklenice. Necháme při pokojové teplotě 1 den fermentovat a poté přemístíme do lednice. Nejlépe chutná kimči asi měsíc od naložení. Podáváme ho jako přílohu k asijským pokrmům.

 

Komentáře

Zdravotní kalkulačka

:
: