Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 

Nakládání do medu

Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Obrázek

Přemýšlíte, jak uchovat všechny ty nádherné květy, kterými se teď pyšní naše zahrady, lesy a louky? Jak zachovat jejich chuť a získat navíc nějaké látky prospěšné pro zdraví? Existuje několik způsobů konzervace, my si dnes přiblížíme jeden trochu opomíjený – nakládání do medu.

Med je díky svému složení přírodním konzervantem, což věděli už staří Egypťané, když do medu nakládali vzácná semena, Makedoňané, které údajně převezli mrtvé tělo Alexandra Velikého z Babylonie v rakvi naplněné medem, a řada dalších národů. Med dokáže výrazně prodloužit trvanlivost rostlinných a živočišných tkání – o tom svědčí i experiment, při němž byly do medu naloženy různé části rostlinných a zvířecích těl, mimo jiné játra, ledviny a slepičí vejce. Všechny tyto vzorky byly po 4 letech stále čerstvé a bez

Co všechno lze naložit

Při nakládání do medu se kreativitě meze nekladou. Nejčastěji se sice nakládají květy (např. šeřík, sedmikráska, chrpa, pampeliška, bez, růže, prvosenka atd.), skvělé jsou ale i naložené lístky bylinek, jako je tymián, šalvěj, bazalka, rozmarýn, meduňka, verbena apod. Jestliže vám tenhle výběr nestačí, můžete do medu naložit také koření (badyán, skořice, hřebíček, kardamom, pepř, sušená citronová, limetková a pomerančová kůra atd.). A kdo má rád pálivé, může vyzkoušet med s česnekem nebo sušenými chilli papričkami – takový med se hodí do nejrůznějších marinád a dresinků, ale také ho můžete užívat po lžičkách jako prevenci a první pomoc při nachlazení. Pro fajnšmekry máme ještě dva další tipy – med s kávovými zrny a med s vanilkovým luskem. A samozřejmě nesmíme zapomenout na klasiku – ořechy v medu.

 

Komentáře

Zdravotní kalkulačka

:
: