Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 
 

Rostlinné výtažky a přírodní látky

Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
1 38

Mnohé rostliny obsahují látky, které jsou prospěšné našemu zdraví a jsou z nich extrahovány a zpracovávány do podoby, která je snadno vstřebatelná. Mnohdy je totiž rostlinná složka v její přirozené podobě pro tělo hůře dostupná, zpracovatelné a nevyužitelná.

 

Resveratrol

je substance nacházející se v slupkách a jadérkách modré vinné révy, ale také v arašídech, slupkách a jadérkách černého rybízu, stejně tak v borůvkách, slupkách grapefruitu aj.  

Látka má výrazné antioxidační a antibakteriální účinky. Je svou strukturou 3,4´,5-trihydoxystilben

Ovlivňuje srážení krve – snižuje agregaci krevních destiček, metabolismus lipidů, tím přispívá ke zdraví srdce a cévy před aterosklerózou. Inhibuje androgenní receptory, tj. receptory pro mužské pohlavní hormony a tím působí preventivně proti rozvoji rakoviny prostaty.

Jako antioxidant se pak uplatňuje jako ochránce tkání před degenerací, poškozením a ztrátám jejich funkcí. Zpomaluje stárnutí, snižuje pocit únavy, energizuje. Aktivuje geny - sirtuiny, které jsou zodpovědné za regeneraci a opravy poškozené DNA, udržuje tak zdravé buňky i celý organismus.

Ukazuje se, že má potenciál i v léčbě cukrovky – zvyšuje totiž citlivost buněk na inzulin a tím i lepší průnik glukózy do tkání.

Je vhodným doplněk i u alergií a astmatu.

Je možné jej přijímat v podobě tablet, ale také vína.

Lutein

Název pochází z latinského slova Luteus – žlutý.

Je to žlutooranžové xantofylové barvivo, které patří mezi karotenoidy. Je produkován rostlinami. Lze jej najít v listové zelenině např. kapustě, špenátu, ale také ve žlutých květech rostlin, jakými jsou lichořeřišnice, pampeliška atd.

Lutein je v lidském těle součástí sítnice tzv. žluté skvrny, která hraje podstatnou roli v centrálním vidění – tj. toho, na co je zrak zaostřen. Lutein sítnici a toto místo ochraňuje před oxidačním poškozením, které mohou způsobit volné radikály a proti vysokoenergetickým fotonům ze světla.

Pomáhá také při makulární degeneraci, což je nemoc nejčastěji se objevující s přibývajícím věkem, která je charakterizovaná poklesem pigmentace žluté skvrny – makuly. Při postupu nemoci může dojít až ke slepotě. Lutein zlepšuje zrakové funkce, je prevencí vzniku nemoci, snižuje postup nemoci a tím i riziko slepoty.

Další nemocí spojenou se zrakem je šedý zákal, jemuž je možné předcházet právě užíváním luteinu. Dle studií dávka 2,4mg za den snižuje riziko rozvoje zakalení čočky.

Světloplachost – fotofobie je také ovlivnitelná luteinem, který urychluje adaptaci na šero a zvyšuje ostrost vidění v šeru.

Lutein je možné přijímat přímo z potravy, v podobě potravin, existují i spreje s obsahem této látky.

Vhodná denní dávka je 6-10 miligramů na den.

Lecitin

Řadíme mezi fosfolipidy (fosfatidylcholin). Je důležitým stavebním prvkem všech membrán v našem těle. Nejvíce lecitinu se pak nalézá v játrech, nervové tkání, ale také plicích, srdci či kosterní svalovině. Dokáže emulgovat tuky, tj. smíchat vodu s tuky. Je tedy hojně využívám v potravinářském, farmaceutickém průmyslu, kde jej známe jako přídatnou látku E322. V potravinách zvyšuje trvanlivost, odolnost proti vyšším teplotám, např. u čokolády, dodává ,,lesk“ atd. Jeho využití v potravinářství je též při výrobě margarínů či pečiva.

V potravě ho můžeme najít hlavně ve žloutcích, játrech a semenech. Nejčastěji se získává ze sojových bobů.

Jak již bylo řečeno, lecitin je součástí membrán buněk. Zajišťuje tedy jejich integritu, pružnost atd. Ve větším množství je součástí nervové tkáně, kde pomáhá zlepšovat stav při neurologických onemocněních, jakými jsou Parkinsonova nemoc, Alzheimerova choroba, demence. Zlepšuje totiž paměť, soustředění i kognitivní schopnosti. Z jeho části, tedy cholinu, je totiž syntetizován acetylcholin, což je neurostransmiter, pomocí nějž jsou přenášeny vzruchy v nervové soustavě.

Je důležitý také pro metabolismus lipidů. Je prokázáno, že dokáže snižovat hladinu tzv. zlého cholesterolu LDL a tím chránit srdce a cévy před rozvojem aterosklerózy a zároveň i játra před ztukovatěním. Játrům také pomáhá s regenerací např. po příjmu alkoholu. Jelikož je i emulgátorem, zabraňuje vzniku žlučových kamenů. 

Působí protizánětlivě a to jek vnitřně tak na vnější zánětlivé kožní defekty – ekzémy, lupénku…

Po fyzické zátěži podporuje rychlou regeneraci.

Lecitin je tedy možné získat z potravy, doplňků a to ve formě granulátu, tobolek aj.

Lykopen

Patří mezi karotenoidy – přírodní barvivo. Největším zdrojem lykopenu jsou rajčata – rajčatová šťáva. Pokud jsou tepelně zpracována, je obsah lykopenu vyšší – uvolňuje se a i se lépe vstřebává. Lze ho najít i v šípcích, červených grepech, vodním melounu atd.

Je silným antioxidantem, až 10 krát silnější než vitamín E, a chrání tak proti volným radikálům, zpomaluje degeneraci organismu, je prevencí proti vzniku kardiovaskulárních nemocí, rakoviny a to hlavně prostaty, ale také tlustého střeva a konečníku.

Koenzym Q10 (ubichinon)

Je sloučeninou funkčně podobnou vitamínům. Je druhem beznochinonu, který v tělo funguje jako koenzym/kofaktor mnoha metabolických procesů.

Jeho dvě nejdůležitější funkce jsou – účast v elektronovém transportním řetězci mitochondriální membrány – přenáší elektrony při procesu tvorba ATP (energetické sloučeniny adenosintrifosfátu) a také je antioxidačním činidlem v mitochondriích a lipidových membránách, které tak chrání před poškozením volnými radikály.

Je syntetizován v těle, ale jeho produkce s věkem klesá. K jeho syntéze jsou zapotřebí aminokyseliny fenylalanin, tyrozin, methionin, dále pak vitamín B12, kyselina listová, niacin, vitamín B6 a kyselina pantotenová.

Je možné říci, že je reaktivátorem buněčné energie se stabilizačním účinkem na membrány.

Zdroji koenzymu jsou maso, včetně rybího, vnitřnosti, sojové boby, obilné klíčky, arašídy, řepkový olej aj. Při teplené úpravě však dochází ke ztrátám této látky.

Vyskytuje se také v redukované podobě tzv. ubichinol, který je vybaven silnými antioxidačními účinky.

Stejně jako klasický koenzym Q10 tím chrání před volnými radikály i výstelku cév a tím přispívá k omezení výskytu srdečně-cévních nemocí.

Snížení oxidačního stresu minimalizuje oxidaci LDL cholesterolu, tím se opět snižuje riziko vzniku aterosklerózy.

Pozitivního efektu se též dosáhlo při podávání koenzymu Q10 u některých neurologických poruch jako např. Parkinsonovy nemoci.

Též je dokumentována podpora plodnosti u mužů. Koenzym Q10 má však také pozitivní vliv na pokožku a její odolnost proti UV záření.

Je vhodným doplňkem u chronické únavy, slabosti a v době rekonvalescence.

Denní dávka koenzymu Q 10 je maximálně 60 miligramů.

Kolostrum – mlezivo

Tímto termínem se označuje prvotní mléko, které se tvoří v mléčné žláze před porodem a pár dní po něm. Liší se od dalšího mléka, které se tvoří po další dobu kojení.

Obsah účinných látek

Jelikož je to mléko, které má ovlivnit novorozence a jeho imunitu celoživotně, je toto mléko bohaté na vitamíny – hlavně skupiny B – B1, B6, B12, vitamín C, betakaroten… minerály – sodík, draslík, fosfor, hořčík aj., stopové prvky.  Obsahuje velké množství proteinů a aminokyselin – leucin, izoleucin, histidin, metionin, tryptofan, fenylalanin, valin, treonin, lysin, ale také růstové faktory, které mají vliv na hojení ran, nárůst svalové hmoty, i vývoj nervového systému, výdrž i vitalitu, inhibitory proteáz atd.

Nedílnou součástí jsou též protilátky s přímým účinkem proti bakteriím, virům i plísním.

Vyskytuje se v něm i laktoferin, který zajišťuje imunitu proti infekcím i omezování růstu metastáz, redukuje plísně i volné radikály. Reguluje produkci zánětových cytokinů imunitními buňkami a tím snižuje zánětlivou odpověď.

Další skupinou molekul v kolostru jsou tzv. molekuly (polypeptidy) bohaté na prolin, které modulují imunitní systém. Podporují zrání lymfocytů i tvorbu tzv. supresorových T lymfocytů.

využití

Vzhledem k množství obsažených látek je působení kolostra na zdraví velmi výrazné. Používá se nejčastěji kolostrum kravské.

Výrobky z něj slouží ke stimulaci imunitního systému, mírnění alergií, zvyšuje odolnost proti infekčním onemocněním i následnou rekonvalescenci a regeneraci. Obnovuje vitalitu. Obsah protilátek stimuluje i slizniční imunitu a posiluje sliznici jako takovou, je tedy možné ho použít k ochraně sliznice při užívání nesteroidních protizánětlivých léků. Zlepšuje též průběh takových nemocí, jakými jsou Crohnova nemoc či ulcerózní kolitida. Pomáhají též v léčbě trombocytopénie, anémie, roztroušené sklerózy mozkomíšní, revmatoidní artritidy, chronického únavového syndromu aj.

Pomáhá regulovat tráveni dětí, zvláště je vhodný při dětských průjmech, které jsou způsobeny viry a baktériemi. Podporuje i růst ,,hodných“ střevních bakterii – bifidobakterií.

Zdá se, že má i protirakovinné účinky.

Rutin

Patří mezi bioflavonoidy a má žlutou barvu. Je částečné rozpustný ve vodě.

Zdroje rutinu

Rutin byl nalezen v roce 1842 v listech routy vonné.

Mezi jeho zdroje patří pohanka, routa vonná, jerlík japonský, chřest, slupky rajčat, kůra citrusových plodů, broskve, lesní plody, banány, výluh černého a zeleného čaje.

Vliv na zdraví

Mezi největší klady patří jeho schopnost zlepšovat stav krevních kapilár, snižuje jejich křehkost a zvyšuje pružnost. Také snižuje hladinu tzv. zlého cholesterolu LDL. Patří mezi silné antioxidanty a tím i snižuje rozvoj degenerativních změn i nádorových bujení. Dokáže zesílit účinek vitamínu C.

Extrakt z grepových jader

Samotné plody – grapefruity mají mnoho potřebných látek – minerálů, vitamínů, např. dužina obsahuje vysoké množství vitaminu B1 a C atd., ale větší účinnosti a tím i léčivou sílu mají jeho jadérka.

Obsah účinných látek.

Extrakt je plný antioxidantů, bioflavonoidů – jedním z nich je hesperidin, jenž stimuluje imunitní systém. Dále pak je bohatý na vitamin C, kyselinu citronovou, liminoidy, steroly, tokoferoly, kyselinu listovou, železo, draslík a vápník aj.

Zevní použití

Olejem se mohou, potírá bradavice, kuří oka, štípnutí hmyzem, klíšťata, ale i nehtové plísně, záněty nehtového lůžka aj.

Lze jej s úspěchem použít i na opary, uhry, ekzémy atd.

Využití má i v ústní dutině na záněty dásní a afty, je možné i kloktat při bolestem v krku.

Pro vnitřní použití

Pomáhá stimulovat imunitní systém, působí jako antibiotikum, proti plísním, virům i parazitům.

Léčí i problémy s trávicím systémem. Odstraňuje nadýmání, zácpu, průjem, záněty střev. Zlepšuje stav přirozené mikroflóry. Zbavuje nevolnosti a zvracení.

Odstraňuje plísně i kvasinky, které jsou často zdrojem různých příznaků jako bolesti hlavy, problémy s trávením, se srdcem, artritid, alergií i nádorových bujení.

Pomáhá i u urogenitálních obtíží -  zánětu močových cest, gynekologických infekcí…

Použití

Vyrábí se za studena lisovaný olej. Tento se neužívá neředění, pouze ve výjimečných případech, ale ředí se ve vodě nebo jiné tekutině – džusu aj. protože je tento olej extrémně hořký. Je možné sehnat výtažek i v tabletách, tobolkách.

Zpět na hlavní článek Výživové doplňky.

 

Komentáře

Zdravotní kalkulačka

:
: