Low-carb valentýnské dezerty

Chcete se svou drahou polovičkou oslavit svátek svatého Valentýna něčím sladkým, ale zároveň si nemůžete dovolit přibrat? Vyzkoušejte naše zdravé nízkosacharidové dobroty, které zachutnají i těm, kdo zdravou stravu jinak odmítají!

Nízkosacharidová neboli low-carb dieta spočívá v konzumaci minimálního množství sacharidů, namísto nich energii tělu dodávají kvalitní tuky a bílkoviny. Znamená to tedy, že v dezertech, které vám dnes představíme, nenajdete žádnou mouku ani klasický cukr, sladit budeme medem, sirupy a datlemi.

Čokoládová zmrzlina

  • 720 ml kokosového mléka

  • 60 ml vody

  • 120 g datlové pasty

  • 100 g hořké čokolády

  • 45 g holandského kakaa

  • 3 vaječné žloutky

  • 2 lžíce rostlinného glycerinu

  • 2 lžičky granulované želatiny

  • špetka soli

Kokosové mléko téměř všechno vlijeme do hrnce, asi 150 ml si dáme stranou. Do hrnce přidáme datlovou pastu a sůl, promícháme a sporák zapneme. Přisypeme kakao, dobře promícháme, aby ve směsi nebyly hrudky, a přivedeme k varu. Mezitím v míse odolné vůči vysokým teplotám prošleháme vaječné žloutky se zbytkem kokosového mléka. Za stálého míchání přilijeme asi 100 ml horké kakaové směsi. Žloutkovou směs vlijeme do hrnce a mícháme. Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Až kakaová směs začne houstnout, sejmeme ji z ohně a vmícháme do ní připravenou želatinu. Hrnec se směsí na zmrzlinu postavíme do dřezu, do něhož jsme napustili co nejstudenější vodu, a za občasného míchání necháme zchladnout, potom vmícháme glycerin a čokoládu nasekanou na kousky. Směs vlijeme do zmrzlinovače a vyrobíme zmrzlinu podle návodu od výrobce.