Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 
 

Alergie na mléko – mléčnou bílkovinu

Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
1 39

Alergie na mléko – mléčnou bílkovinu je nejčastější potravinovou alergií u kojenců a batolat. Mléko obsahuje velký počet různých bílkovin (např. kasein, laktoferrin, laktoglobulin), každá z nich může působit jako alergen. Alergie se může objevit i u dětí plně kojených, pokud jejich matka mléko konzumuje, některé bílkoviny kravského mléka mohou přestoupit do mléka mateřského.

V 80% případů pak alergie u dětí starších 2 let vyhasíná. V dospělosti je prakticky vzácná.  Pokud je u kojence či batolete alergie na mléko zjištěná, jsou již na trhu speciální produkty pro kojence jako náhrada mléka. Jsou to tzv. hydrolyzované přípravky, mléka připravená z aminokyselin, tj. alergenní proteiny se při výrobě sušeného kojeneckého mléka co nejvíce rozštěpí a mají jinou strukturu než původní protein. Ve vyšším a dospělém věku je potom možné mléko nahradit mléky rostlinného původu připravenými ze sóji, pohanky, ovsa, rýže, zde pozor, zda neobsahují kaseinát.

Pokud alergie přetrvává, či se objeví v dospělosti, je nutné z jídelníčku vyřadit mléko, ale i veškeré produkty z něj vyrobené. Je třeba dát si pozor i na potraviny, kde přítomnost mléka nemusíme čekat - na plněné oplatky, instantní výrobky, některé uzeniny, margaríny, čokolády, pečivo. Je také pouhou pověrou, že při alergii na mléko je možné konzumovat jiné druhy mléka než kravské jako mléko kozí, ovčí.

Příznaky, zvláště v dospělosti, bývají spíše lehčího charakteru, ale může se vyskytnout i anafylaktická reakce. Nejčastějšími symptomy jsou: průjmy, zvracení, koliky, neprospívání a nechutenství u dětí, ale také ekzémy, zahlenění, svědění očí, rýmy, astma aj.

Alergie na mléčné bílkoviny je často zaměňována za intoleranci laktózy, tedy mléčného cukru. Zde se však jedná o metabolickou poruchu, o nedostatek enzymu laktázy, který laktózu štěpí. V tomto případě je výhoda, že postižení mohou jíst například zralé sýry, ve kterých je laktóza spotřebována bakteriemi během procesu zrání – ementál, parmazán. Příznaky této poruchy jsou vázané pouze na trávicí trakt, nejčastěji se jedná o průjmy, bolesti břicha, nadýmání, křeče v břiše.

I když alergie na mléko má za následek určitá omezení, nemusí být strava jednotvárná. Nabízíme vám mnoho různých vhodných receptů, z kterých si snadno sestavíte svůj vlastní jídelníček.

Zpět na hlavní článek Potravinové alergie.

Potravinové alergie

Alergie na vejce

Alergie na ryby

Alergie na ořechy

Celiakie


Alergie na obilniny

Alergie na ovoce

Alergie na zeleninu

Alergie na aditiva


Alergie na včelí produkty

Alergie na kukuřici

Alergie na rýži

Alergie na maso


Alergie na živ. želatinu

Alergie na semena

Alergie na koření

Alergie na alkohol

 

Komentáře

Zdravotní kalkulačka

:
: