Nápověda


Nevíte si s něčím rady? Kontaktujte nás, rádi Vám pomůžeme.

 
 

Bazalka, oregano, máta, meduňka a další bylinky, které vás povzbudí

Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
1 29

Obrázek

Bylinky jsou příjemně aromatické, chutné a také plné zdraví prospěšných látek. Tyto většinou nenáročné rostlinky v každé době báječně povzbudí tělo i mysl

Léčivé bylinky se dají využít mnoha způsoby. Mohou zajímavě okořenit jídlo, připravíte si z nich povzbuzující i léčivý bylinkový čaj nebo koupel, případně hojivou mast, chutná jsou i bylinková vína, šťávy a sirupy. Bylinky samozřejmě mají mnoho různých pozitivních účinků na lidský organismus, mimo jiné i důležité účinky detoxikační.

Z bylinek, které si budete sami pěstovat, vznikne navíc příjemné a voňavé místo na zahradě ale třeba i v bytě na parapetu okna. Bylinky nejsou na pěstování nijak zvlášť náročné a i ta minimální péče o ně se vám mnohonásobně vrátí.

Bylinky v kuchyni

Nejvíce zdravé a samozřejmě i chutné jsou bylinky čerstvé - to je i jeden z důvodů, proč mít doma svoji vlastní, alespoň malou, bylinkovou zahrádku. Při používání bylinek v kuchyni platí důležitá zásada, že do salátů i teplých jídel se přidávají vždy až na konci jejich přípravy.

  • Bazalka je vynikající v rajčatovém salátu, v kombinaci s italskými těstovinami a rybami

  • Máta peprná báječně ochutí okurkový salát, ale i saláty ovocné, používá se i na sladké dezerty

  • Oregano a majoránka nechybí na pizze nebo těstovinách, snítka položená na oheň dodá aroma i příchuť grilovanému masu

  • Meduňka výtečně zpestří například chuť tvarohových pomazánek

  • Rozmarýn, šalvěj a tymián jsou nejlepší k ochucení jídel z drůbežího masa a ryb

  • Fenykl a estragon se přidávají do polévek, k dušené zelenině a rybám

  • Saturejka je vhodná k luštěninám, které nejen příjemně ochutí, ale i omezí jejich nadýmavé účinky

  • Pažitka a nať petrželky se používají především do polévek, ale jejich použití je v podstatě téměř universální

  • Libeček můžeme přidat do vody při vaření brambor, ale i do polévek

S bylinkami je možné připravit mnoho chutných jídel – podívejte se bylinkové recepty, určitě si z nich vyberete.

Bylinkový olej

Zcela nejlepší způsob, jak uchovat chuť a zdraví prospěšné látky bylinek, je bylinkový olej. Jeho domácí příprava není složitá a budete tak vždy mít svůj vlastní ochucený olej do salátů, marinád nebo omáček. Nejvhodnější bylinky jsou bazalka, rozmarýn, majoránka, tymián, fenykl a kopr.

Domácí příprava bylinkového oleje

Na půl litru bylinkového oleje jsou potřeba přibližně 4 až 5 lžic bylinek a samozřejmě kvalitní, ideálně olivový, olej

  • Bylinky se rozdrtíte v hmoždíři, pak k nim přilijete trochu oleje a znovu je důkladně utřete

  • Připravené bylinky smícháte se zbylým olejem v dobře těsnící sklenici, kterou necháte stát dva týdny na slunném místě

  • Olej ve sklenici každý den důkladně promíchejte, ale sklenici neotevírejte

  • Po dvou týdnech olej přecedíte přes síto do lahve. Pokud do něj vložíte snítku bylinky, bude mít nejen efektní vzhled, ale budete také v případě přípravy několika druhů okamžitě vědět, o který olej se jedná.

Stejným způsobem si můžete připravit i svůj vlastní bylinkový ocet. Nejvhodnějším je pro tento účel ocet vinný nebo jablečný, který před smícháním s bylinkami mírně zahřejete. V teplém octu se látky z bylinek lépe uvolní.

Obrázek

Únava a bylinky

Bylinky pomáhají odstranit fyzickou, ale i psychickou únavu, některé druhy jsou naprosto jedinečné pro relaxaci a odpočinek.  

  • Meduňka a levandule uklidňují

  • Máta peprná, rozmarýn a oregano osvěžují a prokrvují

  • Šalvěj a heřmánek léčí a působí proti zánětům

Bylinkovou koupel si jednoduše připravíte tak, že nasekané bylinky v plátěném sáčku vložíte do proudu vody.  Když bylinkový olej použijete nad svíčku v aroma lampě, provoní příjemně celý byt.

Jak pěstovat bylinky

Voňavá a léčivá bylinková zahrádka vám poskytne jen vše příjemné. Čím lepší podmínky bylinkám dokážete vytvořit, tím víc budou růst a vonět.

Základní pravidla pro nejlepší záhon s bylinkami

  • Většina bylinek potřebuje dostatek slunce, vyberte tedy místo, kam sluneční paprsky dopadají co nejdelší dobu

  • V polostínu se daří pouze mátě, může v něm růst i petrželka a kebrlík. Polostín můžete vytvořit i z vyšších bylinek a do jejich stínu zasadit mátu a další bylinky, které nepotřebují přímé slunce a mají raději vlhčí půdu

  • Záhon s bylinkami by mel být chráněný před větrem

  • Půda by měla být dostatečně prokypřená a propustná. Těžkou půdu provzdušníte přimícháním písku, do písčité půdy přidejte kompost, který v ní pomůže udržet vlhkost a dodá dostatek živin

Bylinky velmi dobře rostou i na skalce nebo v takzvané „bylinkové spirále“. Ta se vytvoří z kamenů a vyplní zeminou, na jejím vrcholu vznikne více slunné sušší místo, v dolní části je výrazně vlhčí – podle toho se pak osází bylinkami.

Bylinky za oknem

Bylinky pro domácí použití je možné vypěstovat i na poměrně malém prostoru. V kuchyni pak budete mít neustále k dispozici čerstvé bylinky, ale navíc i příjemnou vůni. Velmi aromatická bazalka, která nejlépe vzhledem k její oblibě slunných a teplých míst roste i za oknem, navíc spolehlivě odpuzuje od návštěvy vašeho bytu mouchy, komáry a další nepříjemný hmyz.

Při pěstování bylinek za oknem je ale potřeba dávat pozor při zalévání. Bylinky nesnáší přemokření, ale v malých květináčích zase naopak mohou trpět suchem. Zálivka by proto měla být menší, ale častá, případně se vyplatí použít tzv. samozavlažovací truhlíky.

 

 

Komentáře

Zdravotní kalkulačka

:
: